Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 21 Μαΐου

ekloges23

Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 περιλαμβάνει εγκύκλιος που υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Η εγκύκλιος χωρίζεται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Ταυτοποίηση από το wallet του κινητού

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν και με την ψηφιακή τους ταυτότητα από το wallet του κινητού τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του».

Πού ψηφίζω

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», ο ψηφοφόρος, αφού συμπληρώσει τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό) ή μόνο τα πεδία Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (E.E.A.) και Επώνυμο, μπορεί να πληροφορηθεί-επιβεβαιώσει σε ποιο εκλογικό τμήμα της χώρας καλείται να ψηφίσει.

Σύμφωνα με το Π.Δ. 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επικοινωνήσουν για τη διόρθωσή του με τον δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι/ες.

Για το «Μάθε που ψηφίζεις» μπορείτε να καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο 2131361500 από 08:00 μέχρι 20:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ