ΕΚΙ: Ζητά απαντήσεις για το θάνατο τετράχρονου παιδιού

keria pentos

Την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ένα τετράχρονο παιδί έχασε τη ζωή του, ζητά το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Το τραγικό γεγονός είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.

Το ΕΚΙ με ανακοίνωσή του, σχεδόν τρεις μήνες μετά, επιρρίπτει ευθύνες στους υπεύθυνους της δομής αλλά και σε όλους τους τοπικούς φορείς για την συνεργασία που έχουν αναπτύξει με την ΕΛΕΠΑΠ και ζητά να υπάρξει διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών για το θάνατο του παιδιού.

«Χαρακτηριστικό της τακτικής καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων από τη Διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ και της στάσης της απέναντι στους εργαζόμενους, είναι ότι έχει απαγορευτεί επανειλημμένα στο σωματείο ιδιωτικής υγείας – πρόνοιας Ιωαννίνων να επισκεφτεί το χώρο και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους (πολύ πριν τους περιορισμούς της πανδημίας). Σ’ αυτά τα πλαίσια έχει γίνει προσπάθεια μετά το συμβάν, να αποποιηθεί η διοίκηση των  σοβαρών ευθυνών της και να ενοχοποιηθούν  εργαζόμενοι για τον τραγικό θάνατο του 4χρονου παιδιού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού και συνολικά για τις συνθήκες λειτουργίας έχει το κράτος, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, που συνεχώς διαφημίζουν την ευαισθησία τους για τα άτομα με αναπηρία, αλλά με τις πολιτικές τους αποφάσεις συμβάλλουν ώστε οι υπηρεσίες για τους αναπήρους να είναι ιδιωτικές και χρυσοπληρωμένες. Είναι γνωστό ότι την ίδια ώρα που γίνεται αυστηρή περικοπή κρατικών δαπανών και κλείνουν δημόσιες δομές πρόνοιας, η ΕΛΕΠΑΠ και άλλες ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις, χρηματοδοτούνται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις και όχι μόνο. Η  σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική, ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει σχεδιασμένη και επιστημονική απάντηση στα προβλήματα των παιδιών και των  ενηλίκων ΑμΕΑ  γιατί τους  βλέπει ως  βάρος και κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης πανελλαδικά, είναι τραγικά ελάχιστες. Έτσι, εκτός των άλλων, η ΕΛΕΠΑΠ και παρόμοιες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις παρουσιάζονται ως η μοναδική, αναπόφευκτη και «σωτήρια» λύση για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία, για τις βασανισμένες οικογένειές τους. Γι αυτό και οι οικογένειες πολλές φορές διστάζουν να καταγγείλουν ατυχήματα, προβλήματα, ελλείψεις κλπ.» σημειώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ