Εκδήλωση τιμής για τις γυναίκες και τη θυσία στο Ζάλογγο

mnimeio zaloggou

Την αυτοθυσία των Ελληνίδων που επέλεξαν να πέσουν στο γκρεμό επιλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση θα τιμήσουν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στο Ζάλογγο η Π.Ε, ο Δήμος Πρέβεζας και οι Τοπικές Κοινότητες Καμαρίνας, Κρυοπηγής, Ωρωπού.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης, ο Εξωρραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας “Η Αμισσός”, το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης “Σουλιώτες”, χορευτικό από τον Δήμο Γ.Καραϊσκάκη Άρτας, το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πυρσός” Νάουσας και Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας “ η Αράπισσα”,χορευτικό από τον Δήμο Καλαμάτα Μεσσηνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αναγέννησις” Ακράτας, η Χιακή Ενωση Ελευσίνας και το Χορευτικό Δήμου Πρέβεζας.

Σε κάθε μια από τις περιοχές αυτές από την Ξάνθη μέχρι την Χίο κι από το Ζάλογγο και το Σούλι μέχρι τη Νάουσα και την Πελοπόννησο ,διαδραματίστηκαν δραματικά γεγονότα με γυναίκες να πέφτουν στον γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους προκειμένου να μη βρεθούν στα χέρια των Τούρκων.

Στις 10.15 στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές του τόπου και τους προσκεκλημένους , θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη αναφορά των γεγονότων από εκπρόσωπο του Δήμου ή του Συλλόγου κάθε περιοχής και απόδοση τιμών από τους Σουλιώτες-Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης.

Θα ακολουθήσει στην πλατεία της Καμαρίνας (ώρα 13:00) δρώμενο και παραδοσιακοί χοροί από τους προσκεκλημένους Συλλόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ