Εκδηλώσεις Μνήμης για την Εβραϊκή Κοινότητα

arta evraiki2

arta evraiki2

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πορεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Αρταίων, με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου “Σκουφάς”.

Από τον Σκουφά, παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της Εβραικής κοινότητας στην Άρτα ενώ έγινε και ξενάγηση στην παλιά συνοικία της πόλης.

Στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμος Αρταίων για πρώτη φορά μετά το 2004 και το 2012 πραγματοποίησε φέτος εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, με το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη στην ομιλία του να τονίζει ότι «πρόκειται για το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε εκατοντάδες μέλη της Κοινότητας που συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου 1944 από τα Ναζιστικά στρατεύματα και βίωσαν την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Σήμερα μπορεί η Κοινότητα να μην υφίσταται, αλλά η ιστορική μνήμη της διατηρείται και οι απόγονοι των μελών της κρατούν ακόμη δεσμούς με την γενέτειρα των προγόνων τους. Είμαι βέβαιος ότι με τις εκδηλώσεις αυτές και την πρόθεσή μας να τις καταστήσουμε ετήσιο θεσμό, ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την τοπική μας ιστορία, που όλοι καλό είναι να γνωρίζουμε».

ata evraiki1

Παράλληλα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πλάνο των επόμενων κινήσεων, καθώς στόχος είναι η διεξαγωγή μιας αντίστοιχης εκδήλωσης και στην Αθήνα, η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας μαζί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, για την ανάδειξη της ιστορίας και της διαδρομής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, καθώς η δικτύωση με άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο Σοφολογιώτατος Ραβίνος Αθηνών κ. Νεγρίν, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Ανδρέας Λώλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Τρίκαλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας και εκπρόσωποι φορέων και Αρχών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ