Εκατό ευρώ ημερησίως και… προκαταβολικά για την αίθουσα!

PNEYMA KTIRIO

PNEYMA KTIRIO

Το ποσό των εκατό ευρώ ημερησίως και μάλιστα προκαταβολικά, ζήτησε η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων από το καλλιτεχνικό σωματείο “Εξαύδα”, προκειμένου να παραχωρήσει την αίθουσα στο χώρο των Παλιών Σφαγείων.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, για πρώτη χρονιά το Πνευματικό κέντρο στάθηκε εμπόδιο στην παρουσίαση της θεατρικής παράστασης με τις οικονομικές απαιτήσεις και μάλιστα προκαταβολικά, είκοσι ημέρες πριν από την εκδήλωση.

“Για εμάς αποτελεί μια εχθρική ενέργεια έναντι της ερασιτεχνικής δημιουργίας, ενέργεια η οποία έχει τη βάση της στη λογική του Δήμου και του Π.Κ.Δ.Ι. να αντιμετωπίζει πλέον ως επιχειρήσεις τους συλλόγους των ερασιτεχνών, από τους οποίους θέλει να κερδίζει χρήματα και μάλιστα προκαταβολικά, που σημαίνει ότι οι σύλλογοι πρέπει να έχουν και αποθεματικό για να προπληρώνουν!

Ο τελικός αποκλεισμός μας δια του οικονομικού εμποδίου έρχεται μετά από την πολύμηνη προσπάθεια μας να εξηγήσουμε στην διοίκηση του Π.Κ.Δ.Ι. και ειδικά στον πρόεδρο του κ. Γκόγκο (και προφορικά και γραπτά), ότι με την πρακτική αυτή στραγγαλίζουν την ερασιτεχνική δημιουργία και ωθούν τους συλλόγους να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις που απευθύνονται σε πελάτες και όχι ως συλλογικότητες εθελοντών που απευθύνονται σε ενισχυτές της προσπάθειας τους για να καλύπτουν τα έξοδά τους.

Προσπάθεια που βρήκε μπροστά της κυριολεκτικά τοίχο. Η ερασιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να καθορίζει την ύπαρξή της με βάση λογικές οικονομικής συναλλαγής με το Δήμο, ο οποίος, αν δεν έχει την ικανότητα να είναι ουσιαστικά αρωγός, θα πρέπει τουλάχιστον να μη στέκεται εμπόδιο.

Μας ακούγεται ως ειρωνεία και φτηνή προπαγάνδα το δελτίο τύπου του Π.Κ.Δ.Ι. (08-05-2017) στο οποίο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου Μαΐου –Ιουνίου προσδιορίζεται από το σύνθημα ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, τη στιγμή που βιώνουμε τον πιο αισχρό αποκλεισμό δηλ. τον οικονομικό. Ο στόχος του Π.Κ.Δ.Ι. να «δώσει ερεθίσματα και ιδέες, να κινητοποιήσει την φαντασία, αλλά και να πυροδοτήσει όνειρα» μας προκαλεί θυμηδία, όταν το ερέθισμα για φαντασία καταστέλλεται μπροστά στα ευρώ που ζητά το Π.Κ. από τους συλλόγους ερασιτεχνών.

Είναι ευθύνη των δημοτών να ορθώσουν εμπόδιο στην αντίληψη και συνακόλουθη πρακτική του Π.Κ. αλλά και του Δήμου να αντιμετωπίζουν και τον πολιτισμό με κριτήρια κέρδους. Όταν η ελευθερία της έκφρασης και δη η καλλιτεχνική, τιμολογείται από τον φορέα που οφείλει να την στηρίζει δηλ. τον Δήμο και το Πνευματικό του Κέντρο, τα πράγματα γίνονται για όλους μας πιο επικίνδυνα. Με την αγοραία λογική τους καθορίζουν ότι όποιος έχει λεφτά και λειτουργεί επιχειρηματικά μπορεί να παρουσιάζει την καλλιτεχνική του δημιουργία. Οι υπόλοιποι αποκλείονται.

Δίνουμε υπόσχεση σε όλους ότι η ΕΞΑΥΔΑ δεν θα εξαναγκαστεί από κανέναν να λειτουργήσει κερδοσκοπικά. Καλούμε εκ νέου όλες τις συλλογικότητες των ερασιτεχνών να αντιμετωπίσουμε την εχθρική συμπεριφορά της διοίκησης του Π.Κ. του Δήμου με ενότητα στην διαφύλαξη των αρχών του ερασιτεχνισμού και να διεκδικήσουμε τη στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Απαιτούμε την στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και εκ μέρους όλων εκείνων που στο μέλλον θα γευτούν την ομορφιά της. Στεκόμαστε απέναντι σε όποιον επιχειρεί τον περιορισμό και εν τέλει τον στραγγαλισμό της.

Στην προκειμένη περίπτωση, δυστυχώς για εσάς, ΔΕΝ ισχύει η Πιραντελική ρήση «έτσι είναι, εάν έτσι νομίζετε», κύριοι της διοίκησης του ΠΚΔΙ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ