Εκ νέου στη Βουλή η Λογιστική και η μεταφορά της έδρας

preveza logistiki

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ώστε να μάθει τις προθέσεις του ύστερα από όσα εκ νέου ακούγονται για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Ο κ. Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει για πολλά παράδοξα, που μεθοδεύονται για να μεταφερθεί το τμήμα. Θα πρέπει να απαντήσει, για παράδειγμα, πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ενώ υπάρχει, μεταξύ άλλων, ως κριτήριο μεταφοράς ενός τμήματος, η επάρκεια υποδομών, δεν υπάρχει στα Γιάννενα σε ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας η δημιουργία νέων υποδομών.

Όταν το παράρτημα στην Πρέβεζα έχει χώρους όχι για ένα, αλλά για δυο τμήματα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί η σκοπιμότητα μεταφοράς, άλλο ένα κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη, όταν στον στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου γίνεται διακριτή αναφορά σε πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα και μέσα σε λίγους μήνες αλλάζει αυτό με απόφαση- πρόταση μόνο των καθηγητών του τμήματος, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη διοικητικού προσωπικού και φοιτητών. Όταν αυτό που θέλουν ορισμένοι να δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι διδάσκοντες και το προσωπικό θα κινούνται μεταξύ Πρέβεζας και Ιωαννίνων και θα υποστηρίζουν ταυτόχρονα τρία (3) προγράμματα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικά). Παράλληλα, οι φοιτητές που προβλέπεται να εισαχθούν στα Γιάννενα για το Α΄ εξάμηνο θα διδάσκονται, λόγω της έλλειψης σε αίθουσες, σε τέσσερα (4) διαφορετικά σημεία (στο κύριο campus του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ).

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ενώ διασπείρεται από αυτούς που πρωτοστατούν στη μεταφορά η «ανησυχία» για την ελκυστικότητα του στην προσέλκυση εισακτέων, την ίδια στιγμή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχουν τμήματα με τριάντα εισακτέους. Δεν ακούστηκε για αυτά τα τμήματα από τους καθηγητές τους κάποια πρόθεση για μεταφορά του τμήματος, ούτε ακούστηκε από τους υπεύθυνους των τμημάτων αυτών προς την κοινωνία των Ιωαννίνων, ότι τα τμήματα αυτά που εδρεύουν στα Ιωάννινα αργά ή γρήγορα θα κλείσουν. Γιατί τόση πρεμούρα να φύγει το τμήμα από την Πρέβεζα, όταν οι εισακτέοι είναι υπερδιπλάσιοι από το ελάχιστο όριο που έχει θέσει το υπουργείο για τη βιωσιμότητα του τμήματος. Ένα τμήμα που πλέον καλύπτει, ολόκληρη την βορειοδυτική ακτή του Ιονίου, από τη Ναυπακτία μέχρι την Κέρκυρα και δεν υπάρχει παρεμφερές τμήμα. Συνεπώς και σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής αυτής έχει όλα τα εχέγγυα ένα τμήμα οικονομικής κατεύθυνσης όχι να συρρικνωθεί, αλλά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Επίσης, το σύνολο των τοπικών φορέων και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν αντιταχθεί σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μεταφοράς.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μπάρκας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ και δεύτερον, ποιες είναι οι προθέσεις του σχετικά με το μέλλον του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ