Είχε σχέδιο και για την Αλβανία

Το σχέδιο του για την συμφωνία Ελλάδος Αλβανίας, το οποίο δεν πρόλαβε να υλοποίησε, ανέπτυξε στα Γιάννινα ο πρώην Υπουργός Εξωστερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς, πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως πολλοί θα θυμούνται είχε προαναγγείλει πως θα ακολουθούσε συμφωνία και με την Αλβανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία περιελάμβανε την ΑΟΖ την οποία θα όριζε το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες αλλά και την άρση του εμπολέμου που παραμένει σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι το 1986, επί υπουργίας Κάρολου Παπούλια η άρση του εμπολέμου είχε γίνει με υπουργική απόφαση και όχι με απόφαση της Βουλής.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς στράφηκε εναντίον όσων επιχείρησαν να μπλέξουν τις Αλβανικές περιουσίες στην Ελλάδα –περίπου 140 ακίνητα κυρίως στα Γιάννινα- με τις περιουσίες των Τσάμηδων.

Σημείωσε ότι το Τσάμικο δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων και στράφηκε εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης που είχαν γράψει ότι κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα μπήκε στο Υπουργείο από την πίσω πόρτα, λόγω της συγκέντρωσης τσάμικων οργανώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ