Εισφορές με καπέλο σε εργαζόμενους

Εισφορές με καπέλο για εισοδήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα εξακολουθούν να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες ενώ από φέτος επιβαρύνονται ήδη τον υπολογισμό των εισφορών επί των ακαθάριστων εισοδομάτων τους.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί πληρώνουν μέχρι σήμερα εισφορές με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 ενώ κανονικά οι εισφορές τους για το 2017 θα έπρεπε να είχαν υπολογισθεί με βάση τα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 τα οποία ήταν σημαντικά χαμηλότερα, κατά 20%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» πηγές του υπουργείου Εργασίας υπόσχονται τώρα οι εισφορές του Ιανουαρίου που θα πληρωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου να υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016 και ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει και ο συμψηφισμός για τις εισφορές που καταβλήθηκαν πέρυσι.

Ακόμη και έτσι όμως ο φετινός λογαριασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι βαρύτερος καθώς από την αρχή του έτους με βάση τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνει επί των ακαθάριστων εισοδημάτων τους – χωρίς την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών – ενώ μέχρι και πέρυσι γινόταν επί καθαρού εισοδήματος.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι, είναι όσοι δήλωναν το 2015 εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους και λόγω της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να πέφτουν ακόμη και κάτω από τις 30.000 το 2016. Ωστόσο αυτοί και δεκάδες χιλιάδες άλλοι είναι ακόμη αναγκασμένοι να πληρώνουν εισφορές στον ΕΦΚΑ με βάση τα υψηλότερα εισοδήματα του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ