Εισαγγελική παρέμβαση για τις θεωρίες συνωμοσίας

Nurse hand fills out a medical form Coronavirus test on hospital table with respiratory mask and test tubes with blood for analysis. 2019-nCoV virus infection originating in Wuhan, China

Άμεση εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε για τα Fake news για την πανδημία του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Νικόλαος Στεφανάτος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τόσο δημοσιεύματα στην Τύπο, όσο και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κορωνοιο και καλούν τον κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα προστασίας που έχουν ορίσει τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο είχαν διαβιβαστεί πριν από λίγες ημέρες -μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη- από το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «η πανδημία δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέληξε ότι «σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ