Εικόνες Ηπείρου… Όταν τα Κάστρα ζωντανεύουν!

pente pigadia

pente pigadia

Πέντε Πηγάδια.. Ένα Κάστρο ξεχασμένο.. Μνήμες που έγιναν ιστορία και ιστορία που ζωντανεύει…

Ο τηλεοπτικός σταθμός ART-TV και η εκπομπή «Στα μονοπάτια της παράδοσης» έκαναν στάση σε αυτή την ιστορική γωνιά της Ηπείρου.

Με τους Μερακλήδες του Αμμότοπου και συμπαραστάτη τον Δήμο Ζηρού αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, ξεδιπλώνουν την ιστορία την ερχόμενη Κυριακή (8 Ιουλίου) στις τηλεοπτικές μας οθόνες.

Σύμφωνα με το Μακρυγιάννη, το κάστρο ήταν χάνι που το έφτιαξαν οι Τούρκοι σαν κάστρο.

Το συγκεκριμένο κάστρο είναι το νεότερο από τα δύο και το ευρισκόμενο σε καλύτερη κατάσταση.

Το κάστρο ήταν σε στρατηγική τοποθεσία, στα μέσα της διαδρομής Ιωαννίνων-Άρτας, σε θέση που ο Μακρυγιάννης την περιγράφει «δυνατή και αναγκαία».

Στο σημείο έγιναν δύο σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας:

Τον Οκτώβριο του 1821 έγνε νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά (βλ. παρακάτω).

Στους Βαλκανικούς πολέμους, 23 με 30 Οκτωβρίου 1912, κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τα Γιάννενα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, μετά από την οποία οι αντίπαλες δυνάμεις σταθεροποίησαν για λίγο τις θέσεις τους. Η επόμενη εξέλιξη ήταν η μάχη του Μπιζανίου το Φεβρουάριο του 1913.

Το κάστρο έχει χτιστεί με βάση το Γαλλικής επινοήσεως «πολυγωνικό σύστημα», που φαίνεται πως ήταν η τελευταία λέξη της οχυρωματικής τεχνικής στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η βασική ιδέα ήταν η κατασκευή πολλών μικρών φρουρίων (πολυγωνικού σχήματος) σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο με σκοπό την αλληλοκάλυψη και την αποτελεσματική άμυνα μιας ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό του κάστρου είναι η επιμελής και -κατά τεκμήριον- ανθεκτική λιθοδομή καθώς και ο δυτικοευρωπαϊκός ρυθμός μπαρόκ.

Το κάστρο δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει εντυπωσιακό.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ