Εγνατία: Στις 11 Δεκεμβρίου οι προσφορές

egnatia gefodod

Αμετακίνητο ως προς την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις 11 Δεκεμβρίου εμφανίζεται το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας.

Από το Ταμείο οριστικοποιήθηκαν οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας των υποψηφίων τις προηγούμενες μέρες, με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να παίρνει πίσω τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού.

H παραχώρηση του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στους Κήπους του Έβρου θα είναι για 35 χρόνια, συγκεντρώνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον επτά κοινοπραξιών, μεταξύ των οποίων ισχυρών λειτουργών αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και μεγάλων funds.

Για την Εγνατία οδό έχουν προεπιλεγεί η ROADIS, θυγατρική του καναδικού ομίλου PSP που ελέγχει το 40% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε κοινοπραξία με τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Ισχυρή παρουσία σε συνεργασία με ελληνικούς ομίλους εξασφαλίζουν και δύο γαλλικοί όμιλοι. Πρόκειται για την Egis Projects, η οποία διατηρεί μικρή συμμετοχή στην Αττική Οδό σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την  Vinci, η οποία  συνεργάζεται με τον όμιλο Μυτιληναίου.

Τον αυτοκινητόδρομο θα διεκδικήσει σε συνεργασία και τον κινεζικό όμιλο Sichuan Communications Investment Group και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου. Άλλη μία υποψηφιότητα έρχεται από την Ιταλική ANAS International Enterprise S.p.A., η οποία ανήκει στον όμιλο της Ferrovie dello Stato Italiane που απέκτησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία τροχαίου υλικού ΕΕΣΣΤΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ