Εγνατία: Προσφυγές στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης

egnatiaΤρεις προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) των δικαιωμάτων του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς αντάλλαγμα, της εταιρείας «Εγνατία Οδός».

Επιπλέον μεταβιβάστηκαν και όλα τα δικαιώματα για τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου και των κάθετων σε αυτόν οδικών αξόνων.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Τράπεζα Πειραιώς , η Ανώνυμη Εταιρεία Εκμεταλλεύσεως και Διαχειρίσεως Αυτοκινητόδρομων (ΤΕΟ Α.Ε.), ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», καθώς και εννέα εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό.

Όλοι υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 1, 5, 17, 26, 43 και 106 του Συντάγματος), αλλά είναι και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι έχει χορηγήσει στην εταιρεία «Εγνατία Οδός» δάνειο 250.000.000 ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι με τη μεταβίβασή της παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθερίας.

Ακόμη, αναφέρει ότι δεν προκύπτει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος ο οποίος να δικαιολογεί την κατάλυση των δικαιωμάτων της.

Όπως τονίζεται σε μια από τις τρεις προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ η Εγνατία Οδός είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοποιίας που έγινε στην Ελλάδα, καθώς και γενικότερα του Ευρωπαϊκού χώρου.

Με μήκος 670 χιλιόμετρα, εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα του Νομού Θεσπρωτίας έως τους Κήπους του Νομού Έβρου και εξυπηρετεί τους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Ακόμη, το συνολικό κόστος κατασκευής της Εγνατίας Οδού με τους κάθετους άξονές της ανέρχεται περίπου στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Το έργο του κύριου άξονα του αυτοκινητόδρομου έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, ενώ έχει επίσης ολοκληρωθεί σημαντικό τμήμα των συνδετήριων καθέτων αξόνων.

Η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια – FYROM, την Βουλγαρία και την Τουρκία. Διέρχεται από ευαίσθητες γεωστρατηγικά περιοχές της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένων των νομών Ξάνθης και Έβρου. Είναι δηλαδή προφανές πως πρόκειται για οδικό άξονα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, αφού πρακτικά ελέγχει το σύνολο των μετακινήσεων εντός της Βόρειας Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ