Εγκρίθηκε το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ με Εγνατία και λιμάνια

egnatia-limani

Mε αρκετούς διαγωνισμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη, προχώρησε η έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Υπάρχει ένα δυναμικό πρόγραμμα, παρά την πανδημία που έχει δημιουργήσει θέματα (π.χ. Ελ. Βενιζέλος) ή άλλους παράγοντες που μπλοκάρουν διαγωνισμούς (ΔΕΠΑ). Αρκετές ιδιωτικοποιήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο και υπάρχει καλός βηματισμός, αλλά και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον όπως στην περίπτωση των περιφερειακών λιμανιών και του «Μικρού Ελληνικού» στις Γούρνες.

Το Ελληνικό

Στην κορυφή του προγράμματος είναι το Ελληνικό, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα «κλείσει» μέσα στο καλοκαίρι (ο Οδυσσέας Αθανασίου, στο πρόσφατο συνέδριο των Δελφών, το οριοθέτησε στις 7 εβδομάδες). Το οικονομικό κλείσιμο αυτού του μεγάλου διαγωνισμού θα σημάνει και την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου εγχειρήματος από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Εγνατία Οδός

Στο μέτωπο της Εγνατίας Οδού αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο παράλληλα «τρέχει» από το ΤΑΙΠΕΔ η αξιολόγηση των νομιμοποιητικών εγγράφων από συμβούλους, ώστε εφόσον υπάρξει το πράσινο φως, να υπάρξει σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, να ανοίξουν αποτιμήσεις και οικονομικές προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος της μεγάλης ιδιωτικοποίησης. Εδώ έχουμε τη μονομαχία δύο σχημάτων που συμμετέχουν κορυφαίοι ελληνικοί και ξένοι όμιλοι, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Vinci, η ΑΒΑΞ, η Mytilineos και η Egis.

Τα περιφερειακά λιμάνια

Σε εξέλιξη είναι οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, ενώ έχει προγραμματιστεί και για το Ηράκλειο (για τις 30 Ιουλίου). Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, με τέσσερα επενδυτικά σχήματα στην Αλεξανδρούπολη, πέντε στην Καβάλα και εννέα στην Ηγουμενίτσα. Το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Αναμονή απόφασης ΥΠΕΘΑ σχετικά με την ανάπτυξη ναυστάθμου στο λιμάνι (ακριβής προσδιορισμός έκτασης) για τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης.

Στις 30/03/2021 έγινε η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Η διερεύνηση αυτή αφορά στην παρούσα στιγμή την μαρίνα για MegaYacht και την μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ