Εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

mesaxora

Τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας φέρνει η χθεσινή απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση της νέας ΑΕΠΟ.

Με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος ώστε η ΔΕΗ να το ολοκληρώσει και να το θέσει σε λειτουργία, βάζοντας τέλος σε μια χαμένη και εξαιρετικά δαπανηρή ιστορία 35 ετών για αυτό καθαυτό το έργο, αλλά και ακόμη παλαιότερης καθότι συνδέεται με την περίφημη εκτροπή του Αχελώου.

Η αφετηρία, πάντως, για το συγκεκριμένο project θεωρείται το 1986, όταν και ξεκίνησε η κατασκευή των επιμέρους έργων με προϋπολογισμό περί το 1,5 δις ευρώ (τότε σε δραχμές).

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στα ορεινά όρη της Πίνδου ολοκληρώθηκε το 2001 και έκτοτε παραμένει αδρανές και απαξιούμενο από τη φθορά του χρόνου. «Συλλέγοντας» παράλληλα, έξι αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ, που σε διάφορα στάδια μπλόκαραν την εξέλιξή του.

Η τελευταία από αυτές, σε συνδυασμό με δεκάδες άλλες αποφάσεις συναρμόδιων φορέων, καθώς και ατυχείς χειρισμούς του παρελθόντος, άφησαν το έργο ανολοκλήρωτο, με τη ΔΕΗ να έχει δαπανήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ (σε σημερινές τιμές) για να το χτίσει και να έχει στερηθεί εκτιμώμενα έσοδα της τάξης των 400 εκατ.-600 εκατ. από τη λειτουργία του σε αυτή τη «χαμένη» 20ετία.

Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ μετράει άμεση και έμμεση ζημιά πάνω από 1 δις ευρώ μόνο από αυτό το ημιτελές έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ