Εγκεφαλικός «διακόπτης» η λύση στην παχυσαρκία

ZYGARIA PAXYSARKIA

ZYGARIA PAXYSARKIA

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν τον ακριβή εγκεφαλικό μηχανισμό που κάνει το σώμα να εξαρτάται από το λίπος προάγοντας την παχυσαρκία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash για πρώτη φορά εξηγούν την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα, τα οποία αυξάνονται μετά από κάθε γεύμα και παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τη δαπάνη ή διατήρηση της ενέργειας.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψή τους καθώς πιστεύουν ότι ανοίγονται νέους δρόμους για φάρμακα που θα αναστέλλουν τη συσσώρευση λίπους σε άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα μας σε εξειδικευμένα κύτταρα, τα λιποκύτταρα, τα οποία αλλάζουν από λευκής μορφής, όταν αποθηκεύουν λίπος σε καφέ μορφή, όταν δαπανάται ενέργεια από τον οργανισμό.

Στα υγιή άτομα, ο μηχανισμός αυτός ανταποκρίνεται στα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό μετατρέποντας το λίπος σε καφέ, ενώ όταν η ινσουλίνη είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως μετά από μια περίοδο νηστείας (μη κατανάλωσης τροφής), το λίπος είναι λευκής μορφής.

Στα παχύσαρκα άτομα, αυτός ο «διακόπτης» είναι ενεργοποιημένος διαρκώς. «Ο καθοριστικός αυτός μηχανισμός που φυσιολογικά διασφαλίζει ότι η δαπάνη ενέργειας είναι ισοσκελισμένη με την πρόσληψη ενέργειας, στην περίπτωση της παχυσαρκίας δεν λειτουργεί σωστά και έχουμε συσσώρευση λίπους και κιλών. Ενδεχομένως να είμαστε σε θέση να επαναπρογραμματίσουμε τον μηχανισμό αυτό για να προάγουν τη δαπάνη ενέργειας και την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα», εξηγεί ο Δρ Γκαρρον Ντοντ, συγγραφέας της μελέτης.

Παλαιότερες μελέτες από την ίδια επιστημονική ομάδα είχαν αναδείξει πως ο εγκέφαλος συντονίζει τη μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ.

«Για πολύ καιρό αυτό που μας έλειπε ήταν το γιατί συμβαίνει αυτό στο σώμα. Εμείς αποδείξαμε όχι μόνο γιατί συμβαίνει αλλά και τον μηχανισμό που εμπλέκεται σ’ αυτή τη διαδικασία», υπογραμμίζει ο Δρ Ντοντ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ