Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Αθ. Ψαλίδα

Την έκθεση «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος», που οργανώνεται στα Γιάννινα από την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η έκθεση φιλοξενείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • egkainia ektesis1

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο φιλοσοφικό έργο του Ψαλίδα, «Αληθής Ευδαιμονία», το οποίο εκδόθηκε το 1791 και είναι γραμμένο σε αρχαΐζοντα ελληνικά και στα λατινικά. «Το τεράστιο ενδιαφέρον που προκαλεί ακόμη και σήμερα η μελέτη της “Αληθούς Ευδαιμονίας”, εντασσόμενη φυσικά στο σύνολο έργο του Ψαλίδα, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν και η μεταγενέστερη εξέλιξη της σκέψης του, μαρτυρεί η ύπαρξη πολλών σημαντικών σχετικών μελετών σύγχρονων ερευνητών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, αναφέρθηκε σε μία παρατήρηση του ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτη Νούτσου, που περιέχεται ως συμπέρασμα στην μελέτη του, «Ο νεαρός Ψαλίδας και η φιλοσοφία του γαλλικού Διαφωτισμού», αναφορικά με το φιλοσοφικό έργο του Ψαλίδα. Αναφέρει ο Νούτσος: «Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε πως η φιλοσοφία στην εποχή του νεοελληνικού Διαφωτισμού δεν υπήρξε μια φυγή των εκκεντρικών στοχαστών από την ιστορική πραγματικότητα για την αναζήτηση της “philosophia perrenis”. H “υγιής” φιλοσοφία είχε τεθεί στην υπηρεσία του Φωτισμού του Γένους. Γι’ αυτό η “καθαρή” ‘θεωρητική σκέψη είναι μάλλον ξένη προς την πνευματική δραστηριότητα των δυναμικότερων εκπροσώπων αυτής της εποχής, που προσγειώνουν τη γενική τους σύλληψη για το πρόβλημα της παιδείας στην ανεύρεση των μέσων για την αποτελεσματική της πραγματοποίηση».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, επίσης, το ότι σύμφωνα με πληροφορίες του καθηγητή Κωνσταντίνου Πέτσιου, ο Ψαλίδας είναι, μάλλον, ο πρώτος νεοέλληνας στοχαστής που αξιοποιεί την Καντιανή Φιλοσοφία, όπως αποτυπώνεται στην «Κριτική του Καθαρού Λόγου» (1781, 1787).

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • egkainia ektesis2

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της Διευθύντριας των ΓΑΚ Μάρθας Παπαδοπούλου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ