Εγκαίνια στη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας

amvrakia nekropoli

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 στις δώδεκα το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Άρτας.

Η Δυτική Νεκρόπολη αποτελεί το ένα από τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, της ευημερούσας κορινθιακής αποικίας που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αι. π.Χ., στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Άρτα.

Το δυτικό νεκροταφείο εκτεινόταν στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης και αναπτυσσόταν εκατέρωθεν μνημειακής λεωφόρου έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Τα πολυάριθμα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως επιβεβαιώνουν τη χρήση του νεκροταφείου από τους αρχαϊκούς έως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.

Με την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Ανάδειξη – Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη – Ναός Απόλλωνα – Μικρό Θέατρο» και περιελάμβανε εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και απαιτητικές στην εκτέλεσή τους τεχνικές εργασίες, αποδίδεται πλέον στην πόλη της Άρτας ένας ακόμη πολιτιστικός προορισμός, ενταγμένος πλήρως στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης.

Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ