Πανεπιστημιακός δάσκαλος, ερευνητής, διανοούμενος. Ο Σπύρος Καρκαμπούνας που υπηρέτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο αντικείμενο της Φυσιολογίας έφυγε από τη ζωή σκορπώντας θλίψη και πόνο σε συγγενείς και φίλους.
Πνεύμα ανήσυχο, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στις έρευνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ο θάνατός του κάνει φτωχότερη την επιστημονική κοινότητα.
Ο Σπύρος Καρκαμπούνας διατέλεσε καθηγητής της Ιατρικής Σχολής των Ιωαννίνων στο αντικείμενο της Φυσιολογίας του Ανθρώπου. Γεννήθηκε τις 9 Αυγούστου 1953 στα Γιάννινα. Σε ηλικία 13 ετών έχασε τον πατέρα του από καρκίνο κι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για να μπορέσει να περατώσει τον κύκλο των γυμνασιακών του σπουδών, υπό τις αντίξοες συνθήκες της δικτατορίας. Εισήλθε στην Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών του ΚΑΤΕΕ Πατρών και τα τέλη του 1975 μετανάστευσε στην Ιταλία όπου σπούδασε Βιολογικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι. Έλαβε το πτυχίο του με Άριστα και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Κλινική και Εργαστηριακή Χημεία, καθώς και στις διαγνωστικές τεχνικές της μικροβιολογίας στο κρατικό γενικό νοσοκομείο Di Venere του Μπάρι, ενώ παράλληλα αφιερώθηκε στην έρευνα της χημικής καρκινογένεσης.
Το 1986 επανήλθε οριστικά στην Ελλάδα και ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1987 διορίστηκε ως Βιολόγος στην Νομαρχία Καστοριάς, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να συνεχίσει απερίσπαστος την εκπόνηση του διδακτορικού του, ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος. Το 1990 υποστήριξε την διδακτορική του εργασία και βαθμολογήθηκε με «Άριστα». Μεταξύ του 1990 και 1996 υπήρξε ελεύθερος επαγγελματίας, ως μελετητής πρώτης βαθμίδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και εκπόνησε έναν σημαντικό αριθμό μελετών σχετικών με το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Παράλληλα παρέμεινε επιστημονικός μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, μέχρι το 1999 όπου εντάχθηκε, κατόπιν σχετικής κρίσης, από τριανταμελές εκλεκτορικό σώμα στην Ιατρική Σχολή ως Λέκτορας.
Από το 1984 εργάστηκε σταθερά πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο των νεοπλασματικών κακοήθων νόσων και έχει δημοσιεύσει 120 πλήρεις εργασίες και 234 ανακοινώσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και παγκόσμια συνέδρια αντιστοίχως.