Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Αγγέλικα Ντούζουγλη

ntouzougli aggelika

Μία σπουδαία αρχαιολόγος, η Αγγέλικα Ντούζουγλη που άφησε την σφραγίδα της στην Ήπειρο έφυγε από τη ζωή.

Με ιδιαίτερη θλίψη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την αποχαιρετά σημειώνοντας ότι υπήρξε για χρόνια Προϊσταμένη της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών και συνέδεσε το όνομά της άρρηκτα με την Ήπειρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Εταιρείας των  Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (ΕΦΑΜΙ) πληροφορήθηκε με θλίψη την απώλεια της επιφανούς Αρχαιολόγου Αγγέλικας Ντούζουγλη, επιτίμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, πρώην Διευθύντριας της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών.

Με το άρτια τεκμηριωμένο επιστημονικά, ερευνητικό και ανασκαφικό έργο της, η Αγγέλικα Ντούζουγλη ανέδειξε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της  Ηπείρου όπως στο Λιατοβούνι Κόνιτσας, τη  Βίτσα, την Κοιλάδα του Αώου, της Λευκάδας κ.ά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που επιμελήθηκε εμπλουτίζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και τεκμηριώνουν την ιστορία της Ηπείρου από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα. 

Με τις πρωτοβουλίες και υπό την επιμέλειά της,  μαζί με τον αγαπημένο και αφοσιωμένο μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της σύζυγο, επίσης επιφανή αρχαιολόγο, Δρ. Κωνσταντίνο Ζάχο, συντέλεσε στην ίδρυση των νέων αρχαιολογικών Μουσείων της  Άρτας, της Νικόπολης και της Λευκάδας.  Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συνεισφορά  της στον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων  του προϊστορικού οικισμού στην Μαγούλα Βισβίκη της Θεσσαλίας, που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και μεταφερθεί  στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της ΕΦΑΜΙ εκφράζουν θερμά και ειλικρινή Συλλυπητήρια  στον αγαπημένο  σύζυγό της  κ. Κωσταντίνο Ζάχο και στους οικείους της.

Η ευγενική  παρουσία και το άριστο αρχαιολογικό έργο της αγαπητής Αγγέλικας θα διατηρήσουν  τη μνήμη της ανεξίτηλη στον χρόνο. 

ΦΩΤΟ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ