Ευτυχώς αντιδρούν οι… γείτονες και για την Ήπειρο!!!

ionia_odosΕυτυχώς αντιδρούν οι όμορες Περιφέρειες για τη στασιμότητα αλλά και για τον ορατό πλέον κίνδυνο να καταλήξουν οριστικά στις καλένδες οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες. Η Ιόνια Οδός και ο Ε-65. Την ώρα που στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι….εκκωφαντική η σιωπή, τόσο από τη Θεσσαλία όσο και από τη Δυτική Ελλάδα, οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Οι Περιφερειάρχες μάλιστα προειδοποιούν ότι δεν θα αποδεχθούν απόφαση για ματαίωση ή για εκπτώσεις στα δύο μεγάλα οδικά έργα.

Το ζήτημα της Ε-65 έθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον Κοινοτικό Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Απατώντας ο κ. Χαν ζήτησε από την Κυβέρνηση να ξεμπλοκάρουν γενικώς τα έργα που είναι μπλοκαρισμένα για να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη διατεθεί και να υπάρξει σύντομη λύση για τους αυτοκινητοδρόμους. Ενώ συγκεκριμένα για την Ε-65 ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει η βούληση για την υλοποίηση του έργου όπως και άλλων που βρίσκονται σε ανάλογο στάδιο, γι’ αυτό άλλωστε και δημιουργήθηκε το Ταμείο Επιμερισμού Κινδύνου. Και σχολίασε, συμφέρον είναι να βρεθεί λύση και από ελληνικής πλευράς.

Διευκρινίσεις αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την πορεία της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως περί μείωσης του φυσικού αντικειμένου των δυο έργων.

Σε επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας έχετε γίνει αποδέκτης εισηγήσεων σχετικά με την Ολυμπία και την Ιόνια οδό που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν μείωση του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου τους. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η υπάρχει εισήγηση που προτείνει η Ολυμπία οδός σταματήσει στην Πάτρα, το δε τμήμα Πάτρα-Πύργος παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον και μέσω του ανύπαρκτου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Και ο Περιφερειάρχης συνεχίζει στην επιστολή του:

«Κύριε Υπουργέ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλοι οι φορείς στο σύνολό της (παραγωγικοί και θεσμικοί), καθώς και σύσσωμη η κοινωνία, είναι κατηγορηματικά αντίθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς. Διεκδικούμε την επανεκκίνηση των δύο μεγάλων αναπτυξιακών οδικών αξόνων, προκειμένου να ολοκληρωθούν στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις το φυσικό και τεχνικό τους αντικείμενο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που παραμένει σε χαρακτηριστική αναπτυξιακή υστέρηση, λόγω των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το εθνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας βάρος στις υποδομές του ανατολικού άξονα της χώρας, προσβλέπει στα δύο αυτά έργα και τα διεκδικεί χωρίς κανένα απολύτως περιθώριο εκπτώσεων και υπαναχωρήσεων».

O κ. Κατσιφάρας καταλήγει στην επιστολή του:

«Σας ζητώ να λάβετε υπ’ ‘όψιν, κατά τις σχετικές συζητήσεις, ότι σύσσωμη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περιμένει μία και μόνο απόφαση. Την επανεκκίνηση των έργων στην Ολυμπία και Ιόνια οδό προκειμένου οι δύο αυτοί αυτοκινητόδρομοι-ανάσα για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ