Εφιάλτης το ενεργειακό κόστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα ορεινά της Ηπείρου

tzaki xeimonas

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του ενεργειακού κόστους είναι οι ιδιοκτήτες δεκάδων καταλυμάτων στα ορεινά της Ηπείρου.

Ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία σκέφτονται τον χειμώνα πριν ακόμη έρθει και βλέπουν μπροστά τους δυσκολίες ακόμη μεγαλύτερες από κείνες που διαχειρίστηκαν στα πολύ δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Το κόστος θέρμανσης ενός καταλύματος που συνήθως λειτουργεί με καλές πληρότητες τα Σαββατοκύριακα αναμένεται φέτος να είναι στα ύψη χωρίς να μπορεί να μετριαστεί από καμία επιδότηση είτε στο ρεύμα, είτε και στο πετρέλαιο.

Ο ορεινός τουρισμός στη Ήπειρο δούλεψε με πολύ καλές πληρότητες μέχρι τώρα και στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ήταν το διάστημα όπου δεν υπήρχε το κόστος για την θέρμανση των καταλυμάτων.

Από τούδε και στο εξής όμως η θέρμανση μπαίνει στην καθημερινότητα. Και το κόστος της κάνει πολλούς να σκέφτονται ακόμη και να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναδεικνύει τα προβλήματα με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία επισημαίνοντας ότι λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης, αύξησης στο ενεργειακό κόστος, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο, όταν παραδοσιακά ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος.

Για τον περιορισμό της έκτασης του ανωτέρω προβλήματος, προτείνονται τα εξής μέτρα:

• Άμεση έκδοση του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.

• Διευκόλυνση – κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net – metering). Σχετικά κρίνεται απαραίτητο: α. να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου ώστε αυτό να μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα φορτία που θα δημιουργηθούν, και β. να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους.

• Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300μ. και πάνω. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις αυτές, η  λειτουργία της θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, σε δε περιοχές όπως η Δράμα, η Καστοριά, η Κοζάνη, η Φλώρινα κ.λπ., την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς.

«Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σε μία μέση επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων 20 δωματίων, σε υψόμετρο + 600 μ., η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 20 – 30 τόνων πετρελαίου. Στις, ως επί το πλείστον, μικρές οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις, το ενεργειακό κόστος ήδη πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, αποτελούσε το μεγαλύτερο έξοδό τους», επισημαίνει ο ΣΕΤΕ.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιαννης Ρέτσος αναφέρει ότι «με την προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα, εργαζομένων και επιχειρηματιών του τουρισμού, τις στοχευμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και την κεφαλαιοποίηση του πολύ ισχυρού τουριστικού brand της χώρας, η τουριστική χρονιά εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου και τα τελικά έσοδα που αναμένεται να φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτά του 2019, θα αποτελέσουν τεράστια ανάσα για την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε, πως η γεωπολιτική, αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία, αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ