Εφεδρείες για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

lng fisiko aerio

Πέντε μέτρα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά από την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στην Ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα ο εφοδιασμός της χώρας μας συνεχίζεται κανονικά χωρίς διαταραχές. Οι παραγωγοί ενέργειας είναι διαρκώς σε επικοινωνία με τους προμηθευτές ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου αν αυτό χρειαστεί.

Ο υπουργός περιέγραψε πέντε «εφεδρείες» ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ακόμη και σε ακραία σενάρια:

1. Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι γεμάτες, ενώ χθες έφτασε στη Ρεβυθούσα και νέο πλοίο με φορτίο 108.000 κυβικών μέτρων.

2. Ο αγωγός TAP είναι έτοιμος να δεχτεί αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου.

3. Οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη 30 ημερών

4. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο.

5. Τα αποθέματα νερού για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Οι τιμές

Ο υπουργός διαβλέπει επίσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση με τιμές σε δυσθεώρητα επίπεδα», είπε και επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει και να υιοθετηθεί τελικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες η πρόταση του για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού στην Ε.Ε. που θα στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ