Έχουν μοριακό αναλυτή και τους λείπουν τα αντιδραστήρια!

????????????????????????????????????

Στις αρχές Δεκεμβρίου η οικογένεια του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο της Λευκάδας έναν αυτοματοποιημένο μοριακό αναλυτή ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα για Covid-19 σε δείγματα από την περιοχή.

Κατά την τελετή της παράδοσης είχε γίνει γνωστό ότι η δωρεά έγινε ύστερα από αίτημα του νοσοκομείου!

Τρεις μήνες μετά τα δείγματα από την Λευκάδα εξακολουθούν να στέλνονται στα Γιάννινα και να αναλύονται από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου το οποίο εδώ και έναν χρόνο έχει επωμιστεί όλο το βάρος της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής. Χωρίς διακοπές, χωρίς ρεπό και με ελάχιστο προσωπικό!

Το Σάββατο για παράδειγμα στάλθηκαν στα Γιάννινα πάνω από 40 δείγματα από την Λευκάδα. Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά το βράδυ της Κυριακής με ότι αυτό συνεπάγεται για μία περιοχή που βρίσκεται στο κόκκινο.

Τι συμβαίνει και το νοσοκομείο της Λευκάδας δεν λειτουργεί –επαρκώς- τον μοριακό αναλυτή, ο οποίος είναι αυτοματοποιημένος και δεν μπορεί να αναλύσει περί των πενήντα δειγμάτων σε 24ωρη βάση;

Σύμφωνα με τον Χρήστο Βεργίνη, Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Λευκάδας και εκπρόσωπός τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, η διοίκηση ισχυρίζεται ότι τα αντιδραστήρια είναι πανάκριβα και δεν έχει την δυνατότητα να κάνει παραγγελία καθώς το μηχάνημα προέρχεται από δωρεά και δεν αποτελεί προμήθεια του ίδιου!

«Το ζήτημα έχει προκαλέσει προβλήματα και στην λειτουργία του ίδιου του νοσοκομείου καθώς τα αποτελέσματα στα δείγματα των ίδιων των εργαζομένων καθυστερούν και η διαχείριση νοσούντων υγειονομικών δυσκολεύει» σημειώνει ο κ. Βεργίνης.

Είναι απορίας άξιον πως η διοίκηση του νοσοκομείου που ζήτησε την δωρεά δεν γνώριζε από τότε το πρόβλημα με τα αντιδραστήρια….

Είναι επίσης απορίας άξιον πως σε μία περίοδο όπου οι δωρεές στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι αρκετές, τέτοια εμπλοκή προέκυψε μόνο στο νοσοκομείο Λευκάδας..

Είναι απορίας άξιον όταν η πανδημία πιέζει το σύστημα υγείας και «κοκκινίζει» περιοχές πως δεν παρεμβαίνει κανείς για να λυθεί ένα ζήτημα καθαρά γραφειοκρατικής φύσης..

Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο να υπάρχει  σε ένα νοσοκομείο ένας αυτοματοποιημένος μοριακός αναλυτής και να μην βρίσκεται τρόπος να λειτουργεί επαρκώς και σε 24ωρη βάση..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ