Έμποροι: Ποτέ την Κυριακή….

AGORA

AGORAΠαρά τις έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο, η κυβέρνηση επιμένει στις προτάσεις για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου, καθώς, όπως είπε, την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, «θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά δεν θα επιτρέψει σε όσους φοβούνται το καινούργιο, συχνά χωρίς κανένα λόγο, να κρατήσουν την Ελλάδα στο παρελθόν».

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την πρόταση, τα εμπορικά με εμβαδόν έως 250 τ.μ. θα μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου (εκτός από τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες), ενώ τα μεγάλα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι επτά Κυριακές το χρόνο.

«Επιδιώκουμε να κάνουμε την αγορά πιο σύγχρονη, πιο ευρωπαϊκή, πιο φιλική στους καταναλωτές. Γίνεται μια τομή με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Δίνουμε τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δουλέψουν περισσότερο και στις μικρότερες ακόμα πιο πολύ. Δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές, Έλληνες και τουρίστες, να κάνουν ελεύθερα τις αγορές τους», υποστήριξε, μιλώντας στο 12ο Διεθνές Venture Capital & Private Equity Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ξεκινούν άμεσα οι εκταμιεύσεις δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όπως είπε, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ ΕΤΕπ και τραπεζών και αναμένεται να υπογραφούν κι άλλες μέσα στην εβδομάδα.

Μαζί με την απεμπλοκή των κονδυλίων της ΕΤΕπ, στα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας περιλαμβάνονται επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΕΤΕΑΝ, η εφαρμογή δράσεων για την ενίσχυση των εξαγωγών, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ανέφερε, τέλος, ότι πριν από τρεις εβδομάδες, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη σύσταση τριών Κεφαλαίων Επιχειρηματικού Ρίσκου (Venture Capital) και αναμένεται η ολοκλήρωση ενός ακόμη, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE.

Μέσω των κεφαλαίων αυτών, θα χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών, από πόρους του ΕΣΠΑ και παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, πάνω από 20 ιδιώτες επενδυτές συμμετέχουν στα παραπάνω funds με κεφάλαια που αναμένεται να φτάσουν τα 21 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ