Εμπλοκές σε ειδικά μισθολόγια και δόσεις

XRHMATA_PENTAKOSIAΔυσκολίες στη διάσωση των ειδικών μισθολογίων αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στις ενστάσεις της οποίας προσέκρουσε και η ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς.

Τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 205 εκατ. ευρώ που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο για να γλιτώσει το ψαλίδι κατά 10% στις αποδοχές 200.000 πανεπιστημιακών, δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών και αρχιερέων δεν φαίνεται να περνούν τις εξετάσεις της τρόικας, κάνοντας κυβερνητικά στελέχη να εντάσσουν στη φρασεολογία τους την κρίσιμη παράμετρο «τουλάχιστον για φέτος» όταν αναφέρονται στις προσπάθειες απόκρουσης των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.

Παράλληλα, το επιχείρημα ότι οι νέες μισθολογικές περικοπές κατά 200 εκατ. ευρώ θα βαθύνουν περαιτέρω την ύφεση αποδυναμώνεται καθώς βρίσκεται καθ’ οδόν το τσουνάμι μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ενώ εγείρονται πλέον και πολιτικοί προβληματισμοί.

Αυτοί στηρίζονται στα πολιτικά μηνύματα που στέλνει η προσπάθεια διάσωσης των ειδικών μισθολογίων, η περικοπή των οποίων οδηγεί σε εξοικονομήσεις 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όσο ακριβώς δηλαδή προκύπτει και από την προτεινόμενη μείωση κατά 30 ευρώ των αγροτικών συντάξεων του ΟΓΑ. Η προσπάθεια για τα ειδικά μισθολόγια δεν έχει εγκαταλειφθεί και το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων νέα πρόταση ισοδύναμων μέτρων, με οριζόντια περικοπή των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,5% – 0,8% έως το τέλος του έτους.

Το θέμα των ειδικών μισθολογίων θεωρείται πολύ πιθανό να κλείσει στη νέα συνάντηση που έχει οριστεί ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα την ερχόμενη Κυριακή, μετά την οποία, όπως όλα δείχνουν, οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.

Η εξόφληση με δόσεις

Στο θέμα των δόσεων εξόφλησης των φόρων του φετινού πολυεκκαθαριστικού, η τρόικα ζήτησε τροποποίηση της αρχικής πρότασης για καθιέρωση ρύθμισης δέκα μηνιαίων δόσεων από τον Αύγουστο έως του χρόνου τον Μάιο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Το επιχείρημα ήταν ότι, με δεδομένο πως τα έσοδα μπορούν να μετρήσουν στον φετινό προϋπολογισμό εφόσον εισπραχθούν έως τον Φεβρουάριο του 2013, οι δόσεις που περισσεύουν έως τον Μάιο θα οδηγήσουν σε αύξηση της παρατηρούμενης υστέρησης εσόδων κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, το επιχείρημα που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν άλλο από τον κίνδυνο, αν δεν γίνουν διευκολύνσεις, πολλαπλάσιοι φόροι να μείνουν ανείσπρακτοι εξαιτίας αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής τους από τους φορολογούμενους σε τρεις δόσεις. Τα φετινά εκκαθαριστικά ενσωματώνουν φόρους βουνό, που εκτιμώνται σε 6,2 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Η τρόικα πείστηκε για την ανάγκη καθιέρωσης ρύθμισης.

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επικρατέστερο σενάριο θεωρείται να χαμηλώσει το όριο του οικογενειακού εισοδήματος στην περιοχή των 60.000-80.000 ευρώ προκειμένου να υπαχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση, ενώ παρά τις πιέσεις για μείωση των δόσεων σε επτά οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραμένει ο στόχος των 9-10 δόσεων.

Όπως έγινε γνωστό από χθες θα γίνει νέα συνάντηση την Κυριακή με την τρόικα, προκειμένου να κλειδώσει το πρώτο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, η τρόικα θα αναχωρήσει για να επιστρέψει στα τέλη του μήνα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι χθες «είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 και για τον προσδιορισμό των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουν γίνει κάποιες πρώτες ενέργειες με τα υπουργεία, που θα συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση τις προσεχείς ημέρες».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως οι εταίροι γνωρίζουν ήδη μέτρα, τα οποία σε συνεργασία με τα υπουργεία θα εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες. Την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συζήτησης και θα έχει γίνει ένας προσδιορισμός μέτρων από τα 11,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές τι ποσό θα καλύπτουν.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ