ΕΑΥΝΙ: Κόλαση τα κρατητήρια, απαιτούνται τώρα μέτρα

METAGOGONΧειροτερεύει μέρα με την μέρα η κατάσταση στα κρατητήρια του Νομού Ιωαννίνων και ειδικά στο τμήμα Μεταγωγών που στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο. Ο αριθμός των κρατουμένων αυξάνει, ο χρόνος παραμονής τους παρατείνεται –μπορεί να φτάσει ακόμη και τους δύο μήνες- και η Διεύθυνση των Φυλακών αρνείται την παραλαβή τους!

Την κατάσταση που επικρατεί και την οποία ανέδειξε με δημοσιεύματά του το Epiruspost.gr συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων. Σύμφωνα δε με έγκυρες πηγές έθεσε τα προβλήματα και σε συνάντηση που είχε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένη απάντηση.

Με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει όλα όσα αποκάλυψε το Epiruspost.gr και καλεί όλους τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, υπάρχουν κρατούμενοι που προορίζονται για τις φυλακές Ιωαννίνων αλλά αντί να οδηγηθούν σε αυτές συνωστίζονται στα κρατητήρια του Μεταγωγών(και άλλων κρατητηρίων της Α.Δ.) και στην κυριολεξία εκτίουν εκεί μέρος της ποινής τους καθώς η Διεύθυνση των Φυλακών αρνείται την παραλαβή τους.

Κάτι τέτοιο αντίκειται τόσο στον Σωφρονιστικό κώδικα όσο και στο Π.Δ. 141/91(άρθρο 66 παρ.6) το οποίο ρητά αναφέρει ότι στα Αστυνομικά Κρατητήρια ΔΕΝ επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο.

Πέραν όμως της ξεκάθαρης παραβίασης των νόμων-διαταγμάτων εξαιτίας της κατάστασης αυτής δημιουργούνται πλείστα προβλήματα όπως:

α)Προκύπτουν θέματα ασφαλείας διότι τα κρατητήρια έχουν σχεδιαστεί για βραχεία κράτηση και όχι για παραμονή βαρυποινιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

β)Εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης Αστυνομικοί και κρατούμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων.

γ)Υπάρχει μεγάλη ένταση εντός των κρατητηρίων η οποία μεταφέρεται και στους συναδέλφους αφού οι κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους όπως προαυλισμός, άθληση, φυσικός φωτισμός κ.α.

«Κατόπιν όλων των ανωτέρω και προκειμένου να μην επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα όπως αυτά του πρόσφατου παρελθόντος καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να μπει άμεσα ένα τέλος σ’αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση», καταλήγει την ανακοίνωσή της η ΕΑΥΝΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ