Δυσχεραίνει η πρόσβαση ΑμΕΑ σε αρχαιολογικούς χώρους

meropi tzoufi1

«Το υπουργείο Πολιτισμού δυσχεραίνει την πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται συνοδό», τονίζει η Μερόπη Τζούφη, σχολιάζοντας την απάντηση της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής Ιωαννίνων επισημαίνει πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη δωρεάν πρόσβαση των ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%) και των συνοδών τους, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στα πολιτισμικά αγαθά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Το υπουργείο Πολιτισμού, αν και κάνει λόγο για βελτίωση της ρύθμισης, το νέο πλαίσιο περιορίζει σημαντικά την πρόσβαση για τους συνοδούς. Πλέον ελεύθερη είσοδο δικαιούνται μόνον οι συνοδοί όσων ΑμεΑ έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

«Με τον τρόπο αυτό, αποκλείονται πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα με δυσχρωματοψία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2 ή με επέμβαση για καταρράκτη. Ακόμα και άτομα με σύνδρομο Down (67% αναπηρία) στερούνται τη δυνατότητα του συνοδού», σημειώνει χαρακτηριστικά η Μερόπη Τζούφη.

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως καταργήθηκε και η δωρεάν είσοδος των μαθητών που φοιτούν σε δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικής αγωγής και είναι άνω των 25 ετών.

Η βουλευτής Ιωαννίνων τονίζει πως «οι συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης περιορίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στον πολιτισμό και δυσχεραίνουν την κοινωνική ενσωμάτωση. Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό να επανεξετάσει άμεσα τους όρους και τις προϋποθέσεις πρόσβασης, διορθώνοντας τις αδικίες που προκαλεί η απόφασή της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ