Δυόμισι φορές πάνω η φαρμακευτική δαπάνη

FARMAKAΟι ανακολουθίες του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν αρχή και τέλος. Μετά τα τραγελαφικά με τη συνταγογράφηση στα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία έρχεται μία ακόμη απόφαση με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η αλλαγή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει προσωρινό τέλος στη σύγχυση που προκάλεσε η κοινή υπουργική απόφαση σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους που άλλαζε τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα χωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση και ενημέρωση.

Ως ότου ο Εθνικός οργανισμός Φαρμάκων εκδώσει κατάλογο φαρμάκων αντιστοιχώντας την συμμετοχή στην πάθηση οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα φάρμακά τους με τα παλιά ποσοστά συμμετοχής.

Η εφαρμογή της απόφασης θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των ηλικιωμένων ειδικά όσων εξαιτίας της στεφανιαίας νόσου ελάμβαναν τα φάρμακά τους με ποσοστό 10%. Το νέο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα της στεφανιαίας νόσου ορίζεται στο 25% οπότε οι ασφαλισμένοι θα έχουν να πληρώνουν 2,5 φορές παραπάνω τα φάρμακά τους.

Αντίθετα για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όπως αυτά για την αντιμετώπιση τους σακχαρώδους διαβήτη το ποσοστό από 25% ορίζεται στο 10%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ