Δύο εγγυοδοτικά ταμεία για έργα και μικρομεσαίους

espa3Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο εγγυοδοτικών ταμείων, που αναμένεται να δώσουν λύση στον δανεισμό των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση τόσο των ίδιων όσο και των μεγάλων έργων που εντάσσονται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, προωθείται, όπως εξηγεί  ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την άντληση πολλαπλάσιων πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση τραπεζών και έπειτα τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων.

Οι υπηρεσίες μας είναι σε διαβούλευση με την Ευρ. Επιτροπή και την ΕΤΕπ για τη συμφωνία των τελευταίων λεπτομερειών». Η ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου έχει να κάνει με το ότι όταν οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε κοινοτικό πρόγραμμα δεν μπορούν να το υλοποιήσουν, αφού οι τράπεζες δίνουν με μεγάλη δυσκολία δάνεια.

Επιδιώκεται μέχρι τον Ιούνιο να έχει συσταθεί και το Ταμείο Εργων Υποδομής και Παραγωγικών Επενδύσεων. Τροποποιούνται σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί, καθώς μέσω αυτού θα παρέχονται δάνεια και εγγυήσεις στο μέρος της επένδυσης που αφορά την ιδιωτική συμμετοχή, η οποία σήμερα δεν είναι επιλέξιμη προς χρηματοδότηση. Επιπλέον, άλλη μία αλλαγή που έγινε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ είναι η χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και αυτή δεν ήταν επιλέξιμη δραστηριότητα και επιτεύχθηκε με την τροποποίηση σχετικών κοινοτικών κανονισμών.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, αλλαγή έρχεται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα λαμβάνεται στις περιφέρειες. Θα εκπονούνται εξειδικευμένα προγράμματα ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια για τις αναγκαίες υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ