Δύο εκατομμύρια από τα τακτικά έσοδα για να αποφευχθεί αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη

skoupidia xat1

«Ζεστό» χρήμα από τους τακτικούς πόρους αποφάσισε να διαθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών για να ισοσκελίσει τα ανταποδοτικά τέλη και να αποφύγει μία γενναία αύξηση που θα επιβάρυνε τους πολίτες.

Τα ανταποδοτικά τέλη του 2025 έρχονται προς έγκριση στην Δημοτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την Δευτέρα και θα ακολουθήσει η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάνοντας χρήση των διατάξεων που έχουν απομείνει από την πανδημία –κάτι που έπραξαν φέτος κι άλλοι δήμοι στην Ήπειρο- η Δημοτική Αρχή αποφασίζει να διαθέσει ποσό δύο εκατομμυρίων από τα τακτικά της έσοδα για να καλύψει το κενό στα ανταποδοτικά και να αποφύγει την αύξηση.

Μάλιστα προχωρά σε οριακές μειώσεις στις δημοτικές ενότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.

Στην εισήγηση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αποτυπώνεται το υψηλότατο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κόστος που αφορά τόσο στην αποκομιδή όσο και στην διαχείριση μετά από αυτή, χρήματα δηλαδή που ο Δήμος καταβάλλει στον ΦΟΔΣΑ και θα αγγίξουν τα πεντέμισι εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία του 2024 ο Δήμος εισέπραξε από τους πολίτες μέχρι τον Σεπτέμβριο ποσό 10,5 εκατομμυρίων από τα τέλη και η εκτίμηση είναι πως στο κλείσιμο του έτους το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 13 εκατομμύρια.

Εκτιμά ότι το 2025 θα εισπράξει 13,5 εκατομμύρια και η απόκλιση φτάνει στο 1,9 εκατομμύρια. Έτσι το ποσό αυτό, των δύο σχεδόν εκατομμυρίων θα καλυφθεί από τα τακτικά έσοδα, από χρήματα δηλαδή που θα μπορούσαν να διατεθούν σε έργα.

Έτσι οι αυξήσεις αποφεύγονται όμως το κόστος των απορριμμάτων είναι τεράστιο και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την συμπίεσή του είτε από τον Δήμο, είτε από τον ΦΟΔΣΑ.

Τα τέλη για το 2025…

Η πρόταση που κατατίθεται προς έγκριση για τα τέλη του 2025

teli25