Δυναμικές αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα

xeimara ktirio

xeimara ktirio

Δυναμική και μαζική κινητοποίηση ενάντια στις κατεδαφίσεις κτιρίων που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες, ετοιμάζουν όλοι οι φορείς της Χειμάρρας. Η Ομόνοια, η Ένωση Χειμαρριωτών, οι Χειμαρριώτες της Αμερικής, η Αδελφότητα Δρυμαδιωτών και η Ένωση για την προστασία της παράκτιας ιδιοκτησίας, θα προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία στις 14 Αυγούστου, με σκοπό να διεκδικήσουν την προστασίας τους από το άγριο καθεστώς των Τιράνων, όπως το αποκαλούν.

Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν από τους Δρυμάδες, όπου δύο οικογένειες είδαν τους κόπους τους να γίνονται συντρίμμια.

Οι φορείς της ελληνικής μειονότητας χαρακτηρίζουν τις κατεδαφίσεις παράνομες ενώ έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κυβέρνηση Ράμα όμως, η οποία ακόμη πανηγυρίζει για τον εκλογικό της θρίαμβο, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο.. Επικαλούμενη τα σχέδια ανάπλασης και αξιοποίησης, φαίνεται ότι το μόνο που επιθυμεί είναι να εκδιώξει την μειονότητα από την ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας.

Το ζήτημα είναι πρωτίστως εθνικό και δευτερεύοντος οικονομικό… Τα Τίρανα, από την εποχή του Χότζα αρνούνται την ύπαρξη και κατ’ επέκταση την αναγνώριση ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα. Σήμερα αποτελεί την πιο δυναμική εστία ελληνισμού στην Αλβανία, και πρόθεση του Ράμα, όπως αποτυπώνεται στην πράξη, είναι ο αφελληνισμός.

{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ