Δυμόκαστρο… από την πορεία των Ελινών

DIMOKASTRO1Δυμόκαστρο ή Ελλημο-Ελληνόκαστρο. Τειχισμένος παράλιος οικισμός, σε ασβεστολιθική πλαγιά που καταλήγει στο Ιόνιο στο νότιο άκρο της παραλίας Καραβοστάσι, δυτικά του χωριού Πέρδικα.

 

Έχει ταυτιστεί με την αρχαία Ελίνα που αναφέρεται σε μολύβδινη επιγραφή από τη Δωδώνη. Το όνομα είναι παράγωγο του εθνικού ‘Έλινοί”, γνωστού από το Στέφανο Βυζάντιο θεσπρωτικού φύλου, που ζούσε στην περιοχή Μαργαριτίου Δυμοκάστρου.

Ο έκτασης 22 εκταρίων και περιμέτρου τείχους 3.404 μ. οικισμός εκτείνεται από την υψηλότερη (226 μ.) ανατολική κορυφή του λόφου μέχρι τη θάλασσα, έχοντας μέγιστο άξονα 1.000 μ. και μέσο πλάτος 200 μ.

Ο πληθυσμός του την περίοδο της ακμής έφθανε τους 6.000 κατοίκους. Τα τείχη της αρχικής φάσης του 4ου π.χ. αι. περικλείουν τη σχετικά ομαλή επιφάνεια στην κορυφή του λόφου, έχουν μήκος 1.600 μ. και πάχος 3,5 μ. και ενισχύονται από ορθογώνιους πύργους.

Διακρίνονται λαξεύματα στο βράχο για τη θεμελίωση οικοδομημάτων, τοίχοι αντιστήριξης, ερείπια κτηρίων, στοές, δεξαμενές κτλ. Το μήκους 1.400 μ. δυτικό τείχος προστέθηκε στην ελληνιστική περίοδο, εντάσσοντας στην οχύρωση και το ασφαλισμένο λιμανάκι, στην περιοχή του οποίου σώζεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση τμήμα του τείχους με συνανήκοντες πύργους.

Λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους υπάρχουν τοίχοι αντιστήριξης για τη δημιουργία ανδήρων (επιπέδων) και ίχνη κτηρίων πάνω σε αυτά. Μετά από εκτεταμένη πυρκαγιά πραγματοποιήθηκε, το 1989, μικρής έκτασης σωστική ανασκαφή σε ταφικό τύμβο ανατολικά του οικισμού. Ο πρόσφατα πραγματοποιηθείς καθαρισμός ανέδειξε τα τείχη της οχύρωσης, τόσο στην κορυφή του υψώματος, όσο και στην παραλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ