Δραστική μείωση στις θέσεις αντιδημάρχων

dimarxeio_1Ο Καλλικράτης 2, το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιλύσει προβλήματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, προκαλεί πολλές αντιδράσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχει το στόχο του.

Την έντονη διαφωνία τους σε μια σειρά άρθρων του «Καλλικράτη 2», που ρυθμίζει εκκρεμότητες του «Καλλικράτη», εξέφρασαν ήδη στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΕNΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.

Ένα από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου φέρνει τα πάνω κάτω και στον αριθμό αντιδημάρχων, καθώς περιορίζει δραστικά τον αριθμό τους.

Ειδικότερα, το άρθρο 59 του ν.3852/2010 σε σχέση με την προτεινόμενη αντικατάσταση έχει ως εξής:

Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες κατοίκους (5.000) ορίζεται ένας αντιδήμαρχος, αντί για δυο που ήταν.

Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο αντιδήμαρχοι, ενώ ήταν τέσσερις με τον νόμο του «Καλλικράτη».

Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις αντιδήμαρχοι, από πέντε που ίσχυε.

Από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις αντιδήμαρχοι, από έξι που ισχύει τώρα.

Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, από 8 που είναι σήμερα.

Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων που δεν αφορά την Ήπειρο και το νομό, ορίζονται έως έξι.

Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν, εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε έως και οκτώ, ενώ ισχύει για 5-7 ενότητες, κατά δύο εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι από εννέα έως και δώδεκα, αντί για 8-9 ενότητες που ισχύει, και κατά τρεις εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δώδεκα και ανώτερος, αντί για 10 και πάνω.

Αυτή η διαφοροποίηση στον αριθμό ενοτήτων δεν επηρεάζει τους δήμους του νομού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Νέοι Αγώνες, ο μεγαλύτερος δήμος Ιωαννιτών από 97.657 κατοίκους… έσπασε το φράγμα των 100.000 και έφτασε στους 111.740 κατοίκους.

Σήμερα έχει με τον «Καλλικράτη» έξι αντιδημάρχους με βάση τον πληθυσμό από την απογραφή του 2001 και έναν επιπλέον από τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων, σύνολο επτά αντιδημάρχους.

Με το πολυνομοσχέδιο και την απογραφή του 2011, οι αντιδήμαρχοι στα Γιάννινα θα είναι πέντε με βάση τον πληθυσμό και ένας λόγω του αριθμού (έξι) των δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή συνολικά έξι αντιδήμαρχοι.

Χάνει, παρόλο που ο πληθυσμός αυξήθηκε, μια θέση αντιδημάρχου.

Αν δεν ισχύσει άμεσα η νέα απογραφή και εφαρμοστεί μόνο ο νέος νόμος, ο δήμος Ιωαννιτών θα βρεθεί με πέντε αντιδημάρχους…

Χάνουν από δυο αντιδημάρχους οι άλλοι

έξι και τρεις ο δήμος Ζαγορίου

Οι έξι από τους επτά περιφερειακούς δήμους ανήκουν στην κλίμακα ως προς τον πληθυσμό από 5001-20.000 κατοίκους, παρά τις μειώσεις πληθυσμού που ανέδειξε η περσινή απογραφή. Όλοι τους χάνουν από δυο θέσεις αντιδημάρχων, λόγω νέου νόμου και όχι απογραφής, ενώ ο μικρότερος όλων σε πληθυσμό δήμο Ζαγορίου θα χάσει τρεις θέσεις.

Ο δήμος Ζίτσας με πληθυσμό 14.810, από 17.293 κατοίκους το 2001, σήμερα έχει πέντε αντιδημάρχους, εκ των οποίων οι τέσσερις λόγω πληθυσμού κι ένας από τον αριθμό δημοτικών ενοτήτων.

Με την νέα απογραφή δεν αλλάζει κάτι, αλλά με το νέο νόμο οι αντιδήμαρχοι μειώνονται σε δυο με το πληθυσμιακό κριτήριο και παραμένει ένας από τις ενότητες που είναι πέντε. Έτσι από πέντε θα είναι τρεις οι αντιδήμαρχοι στον δεύτερο σε πληθυσμό δήμο του νομού.

Ο δήμος Δωδώνης είναι τρίτος σε πληθυσμό, αλλά το 2011 απογράφηκαν 9.720 κάτοικοι από 13.939 το 2001.

Με τον «Καλλικράτη» οι αντιδήμαρχοι είναι τέσσερις με το πληθυσμιακό, αφού οι δημοτικές ενότητες είναι τέσσερις και δεν δικαιούται επιπλέον αντιδήμαρχο.

Με το νέο νόμο και την απογραφή του 2011 θα έχει μόνο δύο αντιδημάρχους, δηλαδή χάνει δυο θέσεις.

Ο δήμος Πωγωνίου με 8.990 κατοίκους πέρυσι, ενώ το 2011 είχε 11.092 κατοίκους, με τα ισχύοντα μπορεί να έχει σήμερα μέχρι πέντε αντιδημάρχους, οι τέσσερις λόγω πληθυσμού και ο ένας από τις έξι δημοτικές ενότητες.

Αν ψηφιστεί ως έχει το σχετικό άρθρο θα έχει τρεις αντιδημάρχους, οι δυο από τον πληθυσμό και έναν από τις ενότητες. Κι εδώ η …απώλεια είναι δυο αντιδήμαρχοι.

Και ο δήμος Κόνιτσας θα έχει.. απώλειες. Η απογραφή του 2011 ήταν 6.390 κάτοικοι απλό 9.294 το 2001. Οι αντιδήμαρχοι σήμερα μπορεί να είναι μέχρι πέντε, ο ένας λόγω των πέντε δημοτικών ενοτήτων, αλλά με το νέο νόμο θα μειωθούν σε τρεις αφού χάνονται δυο θέσεις.

Ο δήμος Μετσόβου είχε στην τελευταία απογραφή 6.240 κατοίκους από 7.835 το 2001. Οι αντιδήμαρχοι μπορούν σήμερα να είναι μέχρι τέσσερις, αφού οι δημοτικές ενότητες είναι τρεις και δεν δικαιούται επιπλέον θέση. Ασχέτως με ποια απογραφή υπολογίζει κανείς, θα έχει μόνο δυο αντιδημάρχους, άρα δυο θέσεις λιγότερες.

«Απώλειες» και στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο οποίος είχε στην περσινή απογραφή 5.770 από 7.097 κατοίκους το 2001. Οι αντιδήμαρχοι σήμερα μπορούν αν είναι μέχρι πέντε, ο ένας λόγω των επτά δημοτικών ενοτήτων, αλλά με το νέο νόμο θα μειωθούν σε τρεις, με τον έναν να διατηρείται λόγω ενοτήτων.

Ο δήμος Ζαγορίου είναι ο μοναδικός που… έπεσε κάτω από το φράγμα των 5.000 κατοίκων στην περσινή απογραφή πληθυσμού με μόλις 3.740 κατοίκους, ενώ το 2001 είχε 6.032 κατοίκους. Εδώ η μεγάλη αλλαγή θα επέλθει με την ισχύ της νέας απογραφής. Σήμερα μπορεί να έχει μέχρι πέντε αντιδημάρχους, ο ένας λόγω των πέντε δημοτικών ενοτήτων.

Με τη νέα απογραφή και το νέο νόμο, θα έχει μόνο δυο αντιδημάρχους, έναν λόγω πληθυσμού κι έναν από τις ενότητες.

Μέχρι να ισχύσει η νέα απογραφή θα έχει μόνο με το νέο νόμο, τρεις αντιδημάρχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ