Δραματική μείωση των τακτικών χειρουργείων

panepistimiako ioanninon

Στην αναμονή μένουν εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία που είχαν προγραμματιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σοβαρό και συνδέεται άμεσα με τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν χωρά ωραιοποιήσεις κι αυτές που επιχείρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου σε τηλεοπτική του συνέντευξη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η  Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών παραθέτοντας μάλιστα και το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων.

«Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ κλήθηκε να παίξει το ρόλο του φερέφωνου της κυβέρνησης, της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης.

Και τον έπαιξε χωρίς “τσίπα” μια μέρα πριν τις παναλκαδικες κινητοποιήσεις των υγειονομικών, διαστρεβλώνοντας την απλή πραγματικότητα ότι υπάρχει δραστική μείωση 70-80%των χειρουργικών αιθουσών, για να εξοικονομηθεί προσωπικό για άλλες λειτουργίες κλινικών κυρίως αυτές των Covid περιστατικών», τονίζει στην ανακοίνωση.

Από το προσωρινό πρόγραμμα προκύπτει ότι οι αίθουσες από δέκα κάθε ημέρα μειώνονται σε 2 την Δευτέρα  και σε 3 τις υπόλοιπες ημέρες, αφήνοντας εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία στην αναμονή με τους κινδύνους επιπλοκών να ελλοχεύουν και όσους έχουν χρήματα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Άλλωστε η  μείωση των ακτινοδιαγνωστικων εξετάσεων κατά 50%, και η συρρίκνωση κλινικών με την μεταφορά και συστέγαση τους, για να ανοίξουν οι 3 ΜΕΛ Covid ολοκληρώνουν την εικόνα της δραστικής  συμπίεσης των υπηρεσιών σε μη Covid περιστατικά.

«Η προσπάθεια της ΔΑΚΕ να συγκαλύψει την μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο που βάζει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση του Covid σε βάρος άλλων ασθενειών λόγω της μη αξιοποίησης 7 μηνών από την κυβέρνηση, με παραπέρα διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την ανεπαρκέστατη στελέχωση των νοσοκομείων που οδηγεί σε ανακάτεμα του υπάρχοντος προσωπικού, αποτελεί κακή υπηρεσία στους υγειονομικούς και τους ασθενείς.

Λίγη αυτό συγκράτηση δεν βλάπτει αφού η ντροπή φαίνεται να έχει χαθεί, από τις πολλές φορές που έχουν παίξει το ρόλο αυτό», καταλήγει στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ