Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σφυροκοπούν τα παραποτάμια χωριά Στρογγυλή, Πέτρα και Στεφανή, καθώς ο ποταμός Λούρος έχει ξεπεράσει τα όριά του και έχει υπερχειλίσει σε πολλά σημεία. Οι αδιάκοπες και ισχυρές βροχοπτώσεις εκτόξευσαν τη στάθμη του ποταμού πάνω από κάθε όριο ασφαλείας, μετατρέποντας ολόκληρο τον κάμπο σε μια τεράστια λίμνη.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη από τα φερτά υλικά, τους κορμούς και τα νεκρά πλατάνια που έχουν συσσωρευτεί στην κοίτη, σχηματίζοντας πρόχειρα «φράγματα» τα οποία μπλοκάρουν τη φυσική ροή του νερού. Το αποτέλεσμα είναι ο Λούρος να ξεχειλίζει ανεξέλεγκτα και τα νερά να εισβάλλουν με ορμή μέσα σε καλλιέργειες και ιδιοκτησίες, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ λειτουργούν αδιάκοπα, δίνοντας μάχη μέρα και νύχτα, ωστόσο ο τεράστιος όγκος νερού που εισρέει από τον ποταμό ξεπερνά τις δυνατότητές τους. Η πίεση στο σύστημα αποστράγγισης είναι ασφυκτική και η εικόνα στο πεδίο παραμένει δραματική.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν θαφτεί κάτω από νερό και λάσπη. Αν η κακοκαιρία συνεχιστεί και παραμείνει ακαθάριστη η κοίτη του ποταμού, οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες και η καλλιέργεια αδύνατη.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος περνά μέσα από εκτεταμένο και άμεσο καθαρισμό στις εκβολές του Λούρου — μια παρέμβαση που πρέπει να ξεκινήσει από τη θάλασσα προς το εσωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του ποταμού. Τη διαδικασία αυτή έχει ήδη κινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου τόσο για τον Λούρο όσο και για τον Καλαμά, όπου καταγράφονται αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα.
Μετά την πρώτη θετική ανταπόκριση από την κεντρική κυβέρνηση — όπως είχε ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης — το βάρος πέφτει πλέον στον καθορισμό των επόμενων βημάτων και στον σαφή σχεδιασμό της παρέμβασης, πριν οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες.