Δωρεά πίνακα από την αντιδήμαρχο Νατάσσα Τύρου- Ούζα

pinakas fasianou

Την αντιδήμαρχο Νατάσσα Τύρου- Ούζα για την δωρεά πίνακα του Αλέκου Φασιανού στη Δημοτική Πινακοθήκη ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Την κ. Ούζα ευχαρίστησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας τόνισε μάλιστα ότι η Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων είναι από τις σημαντικότερες της χώρας και πρέπει να γίνει γνωστότερη στο κοινό.

«Η δωρεά του έργου του διακεκριμένου παγκοσμίως  Έλληνα δημιουργού Αλέκου Φασιανού στην Δημοτική Πινακοθήκη, είναι μία μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης  προς τους συμπολίτες μας, που με περιέβαλαν με αγάπη, με αγκάλιασαν και με στήριξαν με ποικίλους τρόπους τα χρόνια  που ζω εδώ στα Γιάννενα» ανέφερε η κ. Ούζα.

 Η επιλογή της να εμπλουτιστεί η πινακοθήκη  με  το συγκεκριμένο έργο με τίτλο “ Φτερωτός’’ του  έτους  1985 και διαστάσεων ενός μέτρου επί 80 εκατοστά, έγινε για τους εξής λόγους:

-Ο πρώτος είναι ο ίδιος ο Αλέκος Φασιανός.  Ο  πρόσφατα εκλιπών εμβληματικός καλλιτέχνης  αναδείχθηκε ως  o Έλληνας του κόσμου,  διότι  σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες της γενιάς του, δεν συντάχθηκε με τα ευρωπαϊκά ρεύματα της  εποχής, παραμένοντας  πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του.  Η ανθρωποκεντρική του προσέγγιση σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη ελληνικότητα της τέχνης του τον καταξίωσε καλλιτεχνικά διεθνώς.. Η αρχαία ελληνική αγγειογραφία, η βυζαντινή και λαϊκή παράδοση αλλά και τύποι της σύγχρονης τέχνης βρίσκονται στο υπόβαθρο της καλλιτεχνικής  του δημιουργίας  και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου.

-Ο δεύτερος  λόγος είναι το συγκριμένο  έργο  “ Ο Φτερωτός’’ όπου  ο σπουδαίος Φασιανός προτάσσει  το μήνυμα  της αισιοδοξίας στην ζωή του ανθρώπου.  Το ανθρώπινο βίωμα  που σήμερα καθίσταται πολυδιάστατα  δύσκολο,  χρειάζεται την  εκπνοή  του  έργου “ Ο Φτερωτός’’  και μας  προτρέπει  να  συνεχίσουμε.  Σε συνδυασμό  με το κύριο υλικό  που χρησιμοποιήθηκε  στα βασικά στοιχεία του έργου,  που είναι το ασήμι,  ταιριάζει με την δημοφιλή τέχνη της πόλης μας,  την αργυροχοΐα .

«Πιστεύοντας πως τα  σπουδαία έργα πρέπει να μένουν στον τόπο τους,  εύχομαι  οι επισκέπτες  της Δημοτικής Πινακοθήκης  να το απολαύουν» κατέληξε η κ. Ούζα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ