Δώδεκα ασθενείς στις ΜΕΘ από 29 μέχρι 85 ετών…

met panepistimiakou

Δώδεκα ασθενείς που χτυπήθηκαν από Covid-19 είναι διασωληνωμένοι στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η δεύτερη ΜΕΘ μπήκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες και κάτω από τις πιεστικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν μεταφερθεί ασθενείς από περιοχές της Μακεδονίας, όπως τα Γρεβενά και την Κοζάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Διευθυντής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1 οι ασθενείς βρίσκονται στις μονάδες είναι ηλικίας από 29 ετών μέχρι και άνω των 85.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα εξήντα έτη.

Η ΜΕΘ των Ιωαννίνων παρουσιάζει μέχρι τώρα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στη χώρα, το οποίο υπολογίζεται στο 28% όταν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα φτάνει και το 45%.

Ο κ. Κουλούρας τόνισε ότι υπάρχει πλάνο για αύξηση των κλινών αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί το επόμενο διάστημα, όμως θα είναι δύσκολο οι κλίνες αυτές να υποστηριχθούν από το υπάρχον προσωπικό.

Με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για την ΜΕΘ δημιουργούνται έξι οργανικές θέσεις οι οποίες απομένει να στελεχωθούν.

Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Κουλούρα, στη χώρα δεν υπάρχουν πλέον γιατροί εντατικολόγοι. Μεγάλος αριθμός της συγκεκριμένης ειδικότητας έφυγε στο εξωτερικό και στελεχώνει σήμερα νοσοκομεία ανά την Ευρώπη.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γιατροί και νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτούς για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών οι οποίοι συνήθως νοσηλεύονται στις ΜΕΘ για περισσότερες από δύο βδομάδες.

Με δραματικό τόνο ο κ. Κουλούρας τόνισε πως όταν φτάνει η στιγμή της αποσωλήνωσης και της επιστροφής σε μονάδες αυξημένης φροντίδας όλοι είναι εξουθενωμένοι και εξαντλημένοι.

«Ακόμη και οι νέοι δυσκολεύονται να επανέλθουν και βγαίνουν εντελώς εξουθενωμένοι από τις Μονάδες λόγω της συγκεκριμένης νόσου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ