Δίστρατο: Ανάμεσα στο Σμόλικα και τη Βασιλίτσα

DISTRATOΤο Δίστρατο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 1000 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα από το Σμόλικα και την Βασιλίτσα .

Το παλιό του όνομα ήταν Μπριάζα και μετονομάστηκε σε Δίστρατο το 1929.

Οι κάτοικοί του ήταν έμπειροι πριονάδες και κατρανάδες. Σήμερα ασχολούνται στον μεταποιητικό τομέα επεξεργασίας του ξύλου και με τον τουρισμό.

Το Δίστρατο έχει σημαντική παρουσία στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας με τη λειτουργία σχολής σκι, ταβέρνας, chalet. Μέσα στον οικισμό λειτουργούν επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαρ-καφέ, ταβέρνες, super market, κτλ.

Το Δίστρατο μέχρι την ένταξή του στο Δήμο Κόνιτσας ήταν αυτόνομη κοινότητα πλήρως οργανωμένη και εξοπλισμένη και με σημαντική παρουσία στην περιοχή.

Επίσης συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής (βλαχοανταμώματα κτλ).Έχοντας σα βάση το Δίστρατο ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτει τη Βασιλίτσα, τη Σαμαρίνα, τη Βάλια Κάλντα απολαμβάνοντας όμορφες διαδρομές και θαυμάζοντας την πανέμορφη φύση της περιοχής.

Στον Κάτω Μαχαλά του Διστράτου βρέθηκαν τάφοι βυζαντινής καθώς και ρωμαϊκής εποχής.

Κατά την Επανάσταση του 1821, αρκετοί κάτοικοι του χωριού πολέμησαν στο Μεσολόγγι, ενώ το 1878 επίσης συμμετείχαν στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο.

Κατά τον πόλεμο του ’40, στις 2 Νοεμβρίου 1940 οι Ιταλοί κατέλαβαν προσωρινά το Δίστρατο και κάποιοι κάτοικοι ακολούθησαν τον ελληνικό στρατό που υποχωρούσε.

Το χωριό πυρπολήθηκε δυο φορές από τους Γερμανούς το 1943 και το 1944. Απώλειες υπέστη το χωριό και κατά τα χρόνια του Εμφυλίου.

Σήμερα, μια ανάσα από το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, έχει αποκτήσει το δικό του βηματισμό και αποτελεί ένα παράδειγμα ανάπτυξης στα ορεινά της Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ