Διπλωματική για την επανάχρηση του παλιού Πανεπιστημίου

diplomatiki palio panepistimio

Η αποκατάσταση και η επανάχρηση του παλιού πανεπιστημίου αποτελεί το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας που  έκαναν οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρσινόη Νάσιου και Παναγιώτης Αντωνέλλος με επιβλέποντα τον Ιάσονα Πανταζή.

Έχοντας αναλύσει την ιστορία του κτιρίου και το αρχιτεκτονικό του λεξιλόγιο σε συνδυασμό με την θέση που καταλαμβάνει σήμερα στην πόλη, το κτίριο διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, με σημειακές καθαιρέσεις και προσθήκες, και προτείνεται η χρήση του ως κτιρίου φοιτητικών εστιών.

Οι φοιτητικές εστίες που λειτουργούν στην πόλη των Ιωαννίνων είναι δύο, η φοιτητική εστία της Δουρούτης και η φοιτητική εστία στη Δομπόλη. Παρόλα αυτά αδυνατούν να καλύψουν των αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την επέκταση του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων σε νέα τμήματα και σχολές. Η έλλειψη αυτή διογκώνεται με την έλλειψη συντήρησης και υποδομών των δύο συγκροτημάτων, που οδηγεί στην μη ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών που κατοικούν στις εστίες.

Ο σχεδιασμός ενός νέου κτιρίου εστιών, σε κοντινή απόσταση από την πόλη, θα προσφέρει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Βέβαια το κτίριο εκτός από τα δωμάτια των φοιτητών σχεδιάζεται ως ένας προορισμός για την πόλη φιλοξενώντας χώρους που του προσδίδουν εξωστρέφεια. Το κτίριο λοιπόν μετατρέπεται σε ένα «κόμβο» αλληλεπίδρασης και συνάντησης των φοιτητών αλλά και άλλων χρηστών μεταξύ τους σε ενδιάμεσους χώρους. Μέσω αυτών των χώρων, που ταυτόχρονα απευθύνονται στους φοιτητές αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής και της πόλης, δημιουργείται μία διαδρομή που διατρέχει όλο το κτίριο δίνοντας του ξανά «ζωή».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της διπλωματικής η οποία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά στις 7 του μήνα στις 12:15 το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ