Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων αγροτών

agrotes

Τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ για τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα θα διατεθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος η προσέλκυση και η παραμονή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.

Το νέο πρόγραμμα μπαίνει σε διαβούλευση από σήμερα όπως ανακοίνωσαν από τον Μαραθώνα όπου επισκέφτηκαν αγρόκτημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου. Όπως δήλωσε ο υπουργός η ενίσχυση για τους νεοεισερχόμενους είναι διπλάσια από την προηγούμενη προκήρυξη και θα κυμαίνεται από 35 μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγρότη. Οι νέοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο επάγγελμα τουλάχιστον 7 χρόνια επεσήμανε υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου.

«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να ανανεώσουμε την αγροτική μας οικονομία, να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους. Και στην ηλικία αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα επαγγέλματα. Να επενδύσουν και να βιώσουν την εμπειρία της αγροτικής οικονομίας και μέσα από αυτήν να αποκτήσουν εισοδήματα και να γίνουν επιχειρηματίες σε έναν πολλά υποσχόμενο χώρο, που είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε σε δηλώσεις του κ. Λιβανός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα στηρίζει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα. Δημιουργεί τα κίνητρα αλλά και τις υποχρεώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό να παραμείνουν ως επαγγελματίες αγρότες για επτά χρόνια».

Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «φιλοσοφία του προγράμματος είναι να προσελκύσει και να κρατήσει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν αυτή τη δουλειά και θέλουν να προσφέρουν», ενώ πρόκειται για «ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει αρκετές από τις στρεβλώσεις, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση».

Η σχεδίαση του προγράμματος σύμφωνα με τον ίδιο είναι να «χτυπά την εικονικότητα», καθώς όπως τόνισε «δεν θα είναι αφορμή για να πάρουν κάποιοι χρήματα και να φύγουν αλλά να επενδύσουν στον τομέα της γεωργίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα ωφεληθούν 10.000 νέοι άνθρωποι που θα μπουν και θα μείνουν στον αγροτικό τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ