ΔΗΠΕΘΙ: Αυλαία με πλούσιο θέαμα

ANASTASAKHSΤον 30ο χρόνο λειτουργίας του διανύει στη διάρκεια της τρέχουσας θεατρικής περιόδου 2012-13 το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το ξεκίνημα γίνεται με την οργάνωση του 4ου θεατρικού φεστιβάλ στο δημοτικό θέατρο και το ανέβασμα και παρουσίαση της θεατρικής παραγωγής της Νεανικής – Παιδικής Σκηνής «Τα 13 ρολόγια» των Γιάννη Αναστασάκη – Μαρίας Τσιμά.

Το έργο της Νεανικής – Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Καμπέρειο» για τα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια Ηπείρου και Λευκάδας.

Απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 15 ετών και αναμένεται να το παρακολουθήσουν, όπως την περσινή χρονιά περισσότεροι από 10.000 μαθητές. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν σε πρωινές ώρες μαθημάτων για έναν και επιπλέον μήνα.

Συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά-κοστούμια: Θανάσης Τζάτσος, Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης, Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Σφαιρόπουλος, Διδασκαλία Τραγουδιών: Βαγγέλης Μπουλουχτσής. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ξανθή Γεωργίου, Μαρία Κατσουλίδη, Μιχάλης Μπίζιος, Γαβριήλ Σφαιρόπουλος, Αθηνά Τσικνιά, Σαμψών Φύτρος.

Από τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου ξεκινάει στο δημοτικό θέατρο (πολιτιστικός πολυχώρος, παλαιά σφαγεία) η β’ φθινοπωρινή αυλαία με παραστάσεις από ολιγομελείς θιάσους, οι οποίες έχουν αποσπάσει πλήθος επαινετικών κριτικών τόσο στο κέντρο, όσο και όπου παίχτηκαν στην περιφέρεια. Είναι το τέταρτο φεστιβάλ που οργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ με τα συγκεκριμένα κριτήρια και έρχεται να καλύψει κατά κάποιο τρόπο την απουσία έργου από τη Νέα και την Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου. Συμμετέχουν τρεις θίασοι οι οποίοι με τις 9 παραστάσεις που θα δώσουν συν τα δύο βράδια του αναλόγιου που είναι μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΙ συνθέτουν ένα θεατρικό ενδεκαήμερο εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων

30ος χρόνος * θεατρική περίοδος 2012-13

β’ φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο

(πολιτιστικός πολυχώρος, παλαιά σφαγεία) 1- 17/10/2012

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Δευτέρα 1 -και- Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ώρα 9.00′ μ.μ.

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αναλόγιο

Σωτήρη Δημητρίου «H σιωπή του ξερόχορτου»

Διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης

Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια παράστασης: 60′

Τη φύση και τη χαρά της ζωής υµνεί στο νέο του πεζογράφηµα Η σιωπή του ξερόχορτου (εκδόσεις Πατάκη, 2011) ο Σωτήρης Δημητρίου. Στήνει µια κοινωνία στην οποία οι ελευθερίες της ιδεώδους πολιτείας του Πλάτωνα και της Ουτοπίας του Τόµας Μορ διευρύνονται στο έπακρο. Στην ευδαιμονική πολιτεία του αφηγητή δεν υπάρχει οικογένεια ούτε χρήµα, εκλείπουν ο φόβος του Θεού και του θανάτου, η εργασία περιορίζεται στο ελάχιστο, η εκπαίδευση δεν είναι καταναγκαστική, ο έρωτας ρέει ελεύθερα.

Ο Ηπειρώτης Σωτήρης Δημητρίου είναι για μένα ο σημαντικότερος σύγχρονος πεζογράφος μας, αλλά κι ένας συγγραφέας που τα γραπτά του έχουν έντονα θεατρικά στοιχεία. Γι’ αυτό και πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί στο θέατρο. Ας θεωρηθεί το αναλόγιο τούτο μια πρώτη απόπειρα ν’ ανεβεί στη σκηνή και ν’ ακουστεί «Η σιωπή του ξερόχορτου», ένας -σχεδόν- θεατρικός μονόλογος, ένα μοναδικό πολιτικό μανιφέστο, το οποίο δεν είναι μονάχα «καίριο και μελωδικό, όπως όλα τα έργα του, αλλά φτάνει ακριβώς τη στιγμή που οι θεσμοί της χώρας μας θέλουν τον μάστορά τους». Ευχαριστώ πολύ τον συγγραφέα για την άδεια που μας παραχώρησε καθώς και το ΔΗΠΕΘΙ για τη συνεργασία. Γ.Αναστασάκης

Τετάρτη 3, Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ώρα 9.οο’ μ.μ.

Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος»

«Erofili synopsis» μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Γεωργίου Χορτάτση

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Σίμος Κακάλας

Εξεργασία κειμένου – διασκευή: Έλενα Μαυρίδου

Μουσική: Νίκος Βελιώτης

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Πειραλής

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης

Voice training: Αθηνά Τρέβλια

Σύμβουλος – Φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου

Φωτογραφία: Γιώργος Κλαδούρης

Τιμή εισιτηρίου: 15€ γενική είσοδος, 10€ Φοιτητικό – ΑΜΕΑ – κάρτα ανεργίας. Μειωμένη τιμή κατά την προπώληση: 10€ γενική είσοδος. Έναρξη προπώλησης: μια εβδομάδα πριν από την πρώτη παράσταση. Διάρκεια παράστασης: 100′

Λίγα λόγια για το έργο: Το έργο πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρεμιέρα του στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση ξεφεύγει από τον ασκησιολογικό χαρακτήρα που είχαν τα προηγούμενα δύο σχεδιάσματα. Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας και ο θίασός του επιχειρούν πια μια καθαρά θεατρική προσέγγιση. Το κείμενο διασκευάζεται με μια μεγαλύτερη διάθεση ελευθερίας φωτίζοντας κάποιες εικόνες από την εκπληκτική «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση: τρεις γυναίκες επί σκηνής – η μάσκα το κύριο ερμηνευτικό μέσο – το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η Ερωφίλη γράφτηκε γύρω στα 1600 στο Ρέθυμνο. Αποτελείται από πρόλογο, πέντε πράξεις με ισάριθμα χορικά και τέσσερα ιντερμέδια, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις πράξεις του έργου. Ο Γ. Χορτάτσης κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του πρωτότυπο ποιητικό έργο, με πλούσια γλώσσα, έντονη πλοκή και τέλεια στιχουργία.

Δευτέρα 8, Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, ώρα 9.οο’ μ.μ.

Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος»

Λένου Χρηστίδη «Δύο Θεοί»

Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής

Σκηνικά – κοστούμια : Γιώργος Ζιάκας

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης

Φωτισμοί – Βίντεο : Στέφανος Κοπανάκης

Επιμέλεια Κίνησης : Στέλλα Κρούσκα

Βοηθός σκηνοθέτη : Μαρία Παρτσάφα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Νινιός, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης

Τιμή εισιτηρίου: 12 € γενική είσοδος Διάρκεια παράστασης: 90′

Λίγα λόγια για το έργο: Οι Δύο Θεοί είναι η ιστορία δύο φίλων που αποφασίζουν με συνοπτικές διαδικασίες και ελλείψει χρόνου, να αποδώσουν στην ανθρωπότητα την αιωνιότητα που της αξίζει. Είναι η ιστορία δύο ακούσιων συγκατοίκων που αποφασίζουν να δώσουν στους φίλους τους την αιωνιότητα που τους αξίζει. Είναι η ιστορία δύο κολλητών που αποφασίζουν να δώσουν στον εαυτό τους την αιωνιότητα που τους αξίζει. Είναι η ιστορία δύο φυλακισμένων που μέσα σε μια στιγμή θα απελευθερωθούν για πάντα. Είναι η ιστορία δύο άσχετων που μέσα σε μια στιγμή θα γνωρίσουν τα πάντα. Είναι η ιστορία δύο θνητών που μέσα σε μια στιγμή θα ζήσουν για πάντα. Είναι η ιστορία της Ιστορίας.

Έργο γραμμένο το 1999, απέσπασε το βραβείο «Κάρολος Κουν», ως το καλύτερο ελληνικό θεατρικό έργο εκείνης της χρονιάς, ενώ η παράσταση, ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Ελληνικού έργου, «Κάρολος Κουν», για τη περίοδο 2010–11. Η παράσταση παίχτηκε για δύο σεζόν (2010-11 και 2011-12) στο «Studio Μαυρομιχάλη» στην Αθήνα. Επίσης παίχτηκε για 4 παραστάσεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, τον Απρίλιο του 2012.

Σάββατο 13, ώρα 9.00′ μ.μ., Κυριακή 14 ώρα 7.00′ μ.μ., και Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ώρα 9.00′ μ.μ.

Θεατρικός Οργανισμός «Altera Pars»

Carlos Ferrera «Αόρατη Αλυσίδα»

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Δημήτρης Ψαρράς

Σκηνοθεσία : Δήμητρα Αράπογλου

Σκηνογράφος: Έλενα Χριστούλη

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Μουσική /Σύνθεση ήχων: Μάριος Αριστόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα

Τους ρόλους (Όλγα, Ιρίνα, Μάσα) ερμηνεύει η Μίνα Χειμώνα

Τιμή εισιτηρίου: 12€ γενική είσοδος, 10€ φοιτητές, άνεργοι, ηλικιωμένοι.

Διάρκεια παράστασης: 70′

Λίγα λόγια για το έργο: Ένα σπίτι… μια οικογένεια… τρείς αδελφές: Η Όλγα, η Ιρίνα και η Μάσα, που τις ενώνει ένα οικογενειακό μυστικό που ποτέ δεν θέλησαν να ομολογήσουν… Τρεις αδελφές, τρίδυμες, που ενώ γεννήθηκαν με μόλις μερικά λεπτά διαφορά η μία απ’ την άλλη, είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Καθεμιά τους παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για την πραγματικότητα…

Η μεγάλη μανιώδης με τις ταινίες του Χόλιγουντ, η μεσαία εξαρτημένη από τις ραδιοφωνικές σαπουνόπερες και η τρίτη, επαγγελματίας πόρνη. Στην Αόρατη Αλυσίδα, η πραγματικότητα της μιας αδελφής διαψεύδει την πραγματικότητα της άλλης, συμπληρώνοντας το πάζλ της πραγματικότητας του θεατή.

Η εξιστόρηση της μίας, ανατρέπει την προηγούμενη και προλειαίνει το έδαφος για την έλευση της επόμενης. Και οι τρεις όμως συνδέονται με μια αόρατη αλυσίδα, που είναι αδύνατον να σπάσουν, όσο κι αν ισχυρίζονται πως αυτό θέλουν.

Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ και του Πνευματικού Κέντρου, τα καταστήματα (Πουτέτση 1α), (Γρ. Σακκά 20), τα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» (Κ. Κατσαδήμα 7) και «Αναγνώστης» (Πυρσινέλλα 11). Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο και ΕΡΑ – σταθμός Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ