Διοικητικό κέντρο και πολιτιστικοί χώροι στο παλιό Πανεπιστήμιο

dompoli pazl

Η αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, από τη στιγμή που αυτό παραχωρήθηκε στο Δήμο, συνοδεύτηκε από πολλές συζητήσεις αλλά και αντιπαραθέσεις.

Μέχρι την στιγμή της παραχώρησης, ακουγόταν σποραδικά φωνές για την αξιοποίηση, όμως επί τριάντα και πλέον χρόνια το μόνο που συνέβαινε ήταν το παλιό πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε ερείπιο.

Τελικά το κτίριο της Δομπόλη θα αποτελέσει το νέο διοικητικό κέντρο των Ιωαννίνων και παράλληλα θα έχει χώρους για εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλα.

Η ένταξή του στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 12,5 εκατομμυρίων ανοίγει το δρόμο για την δημοπράτηση με το σύστημα μελέτη- κατασκευή κάτι που επίσημα θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου την ερχόμενη Τρίτη.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • dompoli new

Από τις προμελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης γίνεται σαφές ότι το κτίριο θα λειτουργήσει ως διοικητικό κέντρο αλλά και ως πολιτιστικό κέντρο με σκοπό η επανάχρησή του να σημάνει και ένταξη στην καθημερινότητα της πόλης.

Σε κάθε πτέρυγα θα αναπτυχθεί μία διαφορετική λειτουργική οντότητα ενώ στην ανατολική πτέρυγα του ισογείου θα δημιουργηθεί η πολιτιστική ενότητα του κτιρίου. Διαμορφώνεται αίθουσα εκδηλώσεων καθώς και χώρος προβολής μουσειακών εκθεμάτων ενώ δημιουργούνται υποδομές και για δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • dompoli nwe1

Ο σχεδιασμός θέλει κάθε πτέρυγα να αποτελεί μία ανεξάρτητη λειτουργική ενότητα, με ξεχωριστή είσοδο/πρόσβαση, έτσι ώστε να διατηρείται η αίσθηση της απόλυτης λειτουργικής αυτονομίας.

Στο νέο κτίριο χωροθετούνται ΚΕΠ, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίες, χώροι για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και το πολιτικό προσωπικό.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο ο οποίος θα μετατραπεί σε κήπο για το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος. Θα είναι σε επικοινωνία με την αίθουσα εκδηλώσεων και μουσειακών εκθεμάτων και θα μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίο σύνολο.

Το νέο κτίριο θα είναι ενεργειακό με ειδική μέριμνα για τη θέρμανση και τον κλιματισμό του ενώ γίνονται προτάσεις για την στάθμευση κάτι που θα διερευνηθεί και μελλοντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ