Δημοτικό Συμβούλιο: Μειώσεις και πάγωμα στα δημοτικά τέλη

DIM_SYMBOYLΜειώσεις σε δώδεκα περιπτώσεις δημοτικών φόρων και τελών, που ανέρχονται από 2,5 μέχρι και 50%, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Για δεύτερη χρονιά, η Δημοτική Αρχή, κάνοντας πράξη την προεκλογική της δέσμευση, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κρατά τα τέλη παγωμένα.

Το συνολικό κόστος των μειώσεων του 2012 ανέρχεται για το Δήμο στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όπως τονίστηκε με έμφαση στη συνεδρίαση, περαιτέρω μείωση θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες στο Δήμο, λόγω της οικονομικής του κατάστασης και να τον οδηγήσει σε μία ασφυκτική επιτήρηση.

Η βασική εισήγηση για τα δημοτικά τέλη έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη και σύμφωνα με αυτή τα χαρακτηριστικά των δημοτικών τελών είναι τα ακόλουθα:

–         Δεν γίνεται καμία αύξηση

–         Οι δημότες δεν θα στερηθούν καμία από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες

–         Τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό. Και φέτος μεγάλο ύψος τακτικών εσόδων θα διατεθεί για την εξόφληση παρελθόντων ετών.

–         Γίνονται ουσιαστικές μειώσεις σε δώδεκα κατηγορίες.

–         Αίρονται ανισότητες και διαφοροποιήσεις που υπήρχαν.

–         Διευκολύνονται οι δημότες για την καταβολή τους με όσες ρυθμίσεις χρειαστούν

–         Η Δημοτική Αρχή είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

«Προτείνουμε πάγωμα για δεύτερη συνεχή χρονιά όλων των δημοτικών φόρων και τελών σε τιμές του 2011, που ήταν ίδιες με αυτές του 2010. Σε πραγματικές τιμές δεν έχουμε πάγωμα αλλά μείωση των τελών, αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι από το 2009 οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έχουν αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Μάντης.

Οι δώδεκα κατηγορίες δημοτικών τελών, για τις οποίες εγκρίθηκαν μειώσεις είναι:

–         Δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους άπορους πολίτες του Δήμου κατά 50%.

–         Τέλη κοινοχρήστων χώρων για τα περίπτερα κατά 45%.

–         Τέλη διαφήμισης στα περίπτερα κατά 27%.

–         Τέλη βοσκής και ενιαία τέλη σε όλο τον καλλικρατικό δήμο στα κατώτερα όρια ανά ζώο όπως ο νόμος ορίζει. Ποσοστό μείωσης 17%.

–         Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 70% σε 67% στα τέλη ύδρευσης των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής.

–         Μείωση των τελών χρήσης αποχέτευσης Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής και Κατσικάς για πολύτεκνους και ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

–         Μείωση των τελών ταφής και στις δύο ζώνες κατά 5%.

–         Μείωση των τελών στα καταστήματα κάθε είδους στα όρια του πρώην δήμου Ιωαννιτών από 5,28 ευρώ σε 5,10.

–         Μείωση των τελών σε σπίτια στα όρια του πρώην δήμου Ιωαννιτών σε ποσοστό 2,5%.

–         Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίου λόγων οικοδομικών υλικών κατά 31%.

–         Μείωση των τελών διαφήμισης στα αστικά λεωφορεία κατά 19%.

–         Απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στα γραφεία ενώσεων, συλλόγων, οργανώσεων που εξυπηρετούν πάσχοντες από ανίατες ασθένειες και στα Ιδρύματα του Οίκου Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών και το Γηροκομείο Ζωσιμάδων.

Οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν θα καλυφθούν από την ενσωμάτωση της δυνητικής φορολογίας των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Περάματος, Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδας στα ανταποδοτικά τέλη, από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, τον έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε δέκα τουλάχιστον δημοτικές κοινότητες και με τον ουσιαστικό, λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο της αποθήκης που έχει μηχανογραφηθεί και λειτουργεί με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά.

«Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι ν’ αντιμετωπίζεις ίσα τους άνισους, πράγμα που συμβαίνει στο Δήμο Ιωαννιτών», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθούν ζώνες ώστε να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα τελών.

«Με το μοντέλο της ζώνης θα διορθώσουμε λάθη και θα αποκατασταθούν αδικίες», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας υποστήριξε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί για μειώσεις των δημοτικών τελών ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης, το 2010, είχε ζητήσει μείωση της τάξης του 15%.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, δια των βασικών της εισηγητών Βασίλη Κοσμά και Αχιλλέα Σίντου, ζήτηση μείωση της τάξης του 15% σε όλα τα ανταποδοτικά τέλη και αντίστοιχη μείωση στα τέλη ύδρευσης.

Απειροελάχιστη χαρακτήρισε τη μείωση των τελών ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης σημειώνοντας ότι τα οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά είναι πλέον δυσβάσταχτα.

Η Δημοτική Αρχή κινείται στη λογική της Κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Τασιούλας επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις μειώσεις όταν το εισόδημα των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς ανέφερε ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά βάρη, έκρηξη της ανεργίας και πολλών προβλήματα, γεγονός που επιβάλλει στο Δήμο να δείξει την αλληλεγγύη του. Ζήτησε αναλογικές μειώσεις των τελών και τα έσοδα να στηρίζουν δράσεις αλληλεγγύης.

 

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στις θέσεις και τις προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης απάντησαν τόσο ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος όσο και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.

Ο κ. Φίλιος ανασύροντας από το αρχείο του το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών» απάντησε στον κ. Γκόντα ότι προεκλογική δέσμευση ήταν να μην γίνει καμία αύξηση των τελών στις Δημοτικές Ενότητες που συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη και πάγωμα των τελών στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων.

«Παραδώσατε το Δήμο με αυτά τα τιμολόγια. Και φυσικά το 2010 ζητούσαμε μείωση κατά 15% καθώς τότε ο κ. Γκόντας, ως δήμαρχος,  ισχυρίζονταν ότι ο Δήμος είναι οικονομικά ισχυρός, εύρωστος και δεν έχει ούτε μία οφειλή… Σήμερα γνωρίζουμε όλοι την πραγματική εικόνα, η οποία είναι τραγική» τόνισε στην απάντησή του ο κ. Φίλιος.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις:

–         Μείωση των τελών κατά 15% όπως πρότεινε η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία θα οδηγήσει σε απώλεια δύο εκατομμυρίων ευρώ και η υπηρεσία δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Επειδή ο χαρακτήρας των τελών είναι ανταποδοτικός, θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα υπηρεσίες προς τους πολίτες και αναλώσιμα υλικά, για τα οποία η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση.

–         Μία τέτοια μείωση, με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση και κατ’ επέκταση σε ασφυκτική επιτήρηση. Τα αποτελέσματα δηλαδή θα είναι καταστροφικά.

Τα δημοτικά τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

 

Εκτός ημερήσιας διάταξης, από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας τέθηκαν, μεταξύ των άλλων, το θέμα των συσσιτίων, του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης και της καθαριότητας για την οποία υποστήριξε ότι τμήματά της παραδίδονται σε ιδιώτες. Έθεσε ακόμη το ζήτημα της τοποθέτησης υπαλλήλων με βάση το νέο Οργανισμό ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή καπηλεύεται το δικό του έργο.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απαντώντας τόνισε ότι με βάση τις λίστες των συσσιτίων, προκύπτει ότι όσοι ήταν πραγματικά άποροι σιτίζονται στα ενοριακά συσσίτια. Ο Δήμος από την πλευρά του καλύπτει ένα μεγάλο κενό με τη λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Καταστήματος η οποία θα ξεκινήσει εντός των ημερών.

Ο στολισμός της πόλης θα γίνει και φέτος αφού όλα τα υλικά επισκευάστηκαν και ήδη ξεκίνησε η τοποθέτησή τους.

Υπογράμμισε ότι με βάση το νέο Οργανισμό του Δήμου έγινε επανατοποθέτηση 780 υπαλλήλων, με ελάχιστες διαμαρτυρίες. Οι μετακινήσεις ήταν επιβεβλημένες προκειμένου να στελεχωθούν τα νέα τμήματα που προέκυψαν από τις ανάγκες του καλλικρατικού Δήμου και ανακοίνωσε ότι μετά από πολλά χρόνια, θα διαβιβαστούν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο οι φάκελοι ώστε να γίνουν κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων.

Για το θέμα των συσσιτίων απάντησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Φίλιππος Τσουμάνης, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελούσε στοχευμένη κοινωνική δράση. Σήμερα αναπτύσσονται σημαντικές κοινωνικές δομές οι οποίες απαντούν στα συσσωρευμένα προβλήματα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Κοινωνικό Κατάστημα, τα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που σέβονται τους έχοντες πραγματικά ανάγκη και αναπτύσσουν την αλληλεγγύη.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας, υποστήριξε πως τα περί παράδοσης της καθαριότητας στους ιδιώτες αποτελούν ένα μόνιμο επιχείρημα της αντιπολίτευσης το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας και ποτέ δεν διατύπωσε απόψεις για ιδιωτικοποίηση.

Τέλος σχετικά με το ζήτημα των έργων, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς, είπε ότι κανένας δεν καπηλεύεται ότι έγινε από την προηγούμενη αρχή. Όμως η προετοιμασία του Δήμου για το ΕΣΠΑ δεν ήταν η κατάλληλη και αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις έργων όπου υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και χρειάστηκε χρόνος και κόπος για να ξεπεραστούν και να φτάσουν στο σημείο της δημοπράτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ