Δημοτικές εκλογές και debate

Γράφει: Σπύρος Σουρέλης

Έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την εποχή που διοργανώθηκε το πρώτο προεκλογικό τηλεοπτικό debate στις Η.Π.Α. και από τότε αυτή η μορφή δημοσίου διαλόγου έχει καθιερωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των προηγμένων δημοκρατικών χωρών σε πλείστες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στον Δήμο Ιωαννιτών δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι αντίστοιχο πριν από εκλογές για τους επικεφαλείς των παρατάξεων, οι οποίοι προστατεύουν τη δημόσια εικόνα τους μέσα από την ασφάλεια που τους δίνει μία προγραμματισμένη συνέντευξη με έναν δημοσιογράφο και απλά στέλνουν κάποιους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, οι οποίες κάποιες φορές, λόγω έλλειψης κανόνων και στην προσπάθεια τους να «φανούν» οι υποψήφιοι, μπορεί να καταλήξει σε κοκορομαχία.

Στην Αθήνα εν’ όψει δημοτικών εκλογών έχουν γίνει ήδη δύο debates και επίκεινται άλλα τέσσερα μέχρι τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης, σε διάφορα μέρη, με διάφορες μορφές και με διαφορετικά θέματα κάθε φορά, καιρός είναι να υιοθετήσουμε την αντίστοιχη κουλτούρα με δημόσιες συζητήσεις και στην ΠΟΛΗ μας.

Επειδή η πολιτική του «καφενείου» και του «κολλητού» οδεύει προς το τέλος της και είναι αυτή που έχει απαξιώσει τις εκλογές απέναντι κυρίως στους νέους ανθρώπους, δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παράταξη να αναφέρει συμπυκνωμένα τις θέσεις του προγράμματος της, αλλά κυρίως στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να συγκρίνουν τις απόψεις κάθε υποψηφίου δημάρχου και να διαμορφώσουν μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι τελικά θα ψηφίσουν.

Φυσικά θα πρέπει να γίνουν με θεσπισμένους κανόνες, ώστε να υπάρχει ισονομία και να μην εκτραχυνθεί η συζήτηση και να χωρίζεται ο δημόσιος διάλογος σε ενότητες που θα περιλαμβάνουν τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΠΟΛΗ μας και τους δημότες της.

Ο βασικότερος κανόνας που θα πρέπει να μπει επί της διαδικασίας είναι το χρονόμετρο το οποίο θα προασπίσει την ισονομία μεταξύ των υποψηφίων και θα βοηθήσει σε μία δομημένη συζήτηση χωρίς χρονικές παρεκτροπές. Από εκεί και πέρα μπορεί να εξεταστεί ποιος θα είναι ο συντονιστής της συζήτησης κάθε φορά, ο χώρος που θα γίνει η διεξαγωγή τους, αν τις ερωτήσεις θα τις κάνουν μόνο δημοσιογράφοι ή και δημότες, αν θα μπορούν οι υποψήφιοι να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον, αν θα υπάρχουν δευτερολογίες κ.λ.π.

Ενδεικτικά κάποια από τα σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μία ή περισσότερες δημόσιες συναντήσεις είναι :

–          Λίμνη & Παραλίμνιο Μέτωπο.

–          Πανεπιστήμιο & Φοιτητές.

–          Κυκλοφοριακό, Πεζοδρομήσεις, Συγκοινωνίες & Χώροι Στάθμευσης.

–          Αποκομιδή Σκουπιδιών & Ανακύκλωση.

–          Χώροι Πρασίνου, Πάρκα, Πλατείες & Παιδικές Χαρές.

–          Γιαννιώτικο Σαλόνι & Στρατόπεδο Βελισσαρίου.

–          Αδέσποτα.

–          Μετανάστες.

–          Κληροδοτήματα & Ακίνητα.

–         Δημοτικές Υπηρεσίες, Στέγαση & Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο

–          Τουρισμός & Υποδομές.

–      Βραχυχρόνιες Μισθώσεις (Airbnb), οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων & τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές, ειδικά σε μία πόλη όπως τα Ιωάννινα με χιλιάδες φοιτητές.

– Αφισορρύπανση, Ηχορρύπανση & Τραπεζοκαθίσματα.

–          Πολιτισμός & Εκδηλώσεις.

–          ΔΕΥΑΙ – Τιμολογιακή Πολιτική.

–          Δημοτικό Ραδιόφωνο.

–         Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας & Συνοικιακές Λαϊκές Αγορές.

–          Κοιμητήρια & Αποτεφρωτήριο.

–          Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου.

–          Συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, που είναι αναπόφευκτες λόγω απλής αναλογικής.

–          Ποιες παρατάξεις αποκλείει κάθε υποψήφιος για συνεργασία, εφόσον υπάρχουν τέτοιες.

 

  • Ο Σπύρος Σουρέλης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ