Μεγάλη πτώση της ΔΗΜΑΡ, μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%, η δημοσκόπηση της Vprc/Tvxs.gr στο Εpiruspost.gr

dimoskopisi-ioulios2013

dimoskopisi-ioulios2013Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

Η μεγάλη πτώση της ΔΗΜΑΡ και η αποδοκιμασία της κυβέρνησης είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά από την νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Vprc για το Tvxs, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη από την τρικομματική.

Το Epiruspost.gr παρουσιάζει αποκλειστικά για την Ήπειρο τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Vprc/Tvxs.gr, που ανακοινώνεται και μεταδίδεται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα από τα παρακάτω site: Alterthess.gr, cretalive.gr, eleftheriaonline.gr, epiruspost.gr, florineanews.blogspot.gr, grafida.net, inpost.gr, lamiareport.gr, larissanet.gr, thebest.gr, trikalanews.gr, tvxs.gr, vetonews.gr, xanthipress.gr.

Από την πτώση της ΔΗΜΑΡ μοιάζει να ευνοείται η ΝΔ, παρ’ ότι χάνει ψήφους προς την Χρυσή Αυγή η οποία σημειώνει άνοδο, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να συγκρατήσει την-μέχρι πρότινος ελεύθερη- πτώση του. Από τα υπόλοιπα ευρήματα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης ξεχωρίζουν η παρακολούθηση της διαδικτυακής ΕΡΤ από ένα πολύ σημαντικό αριθμό πολιτών(1.650.000 εκτιμάται με την αναγωγή στον πληθυσμό) καθώς και η πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ερωτηθέντων ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές και επομένως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι μόλις το 9% δηλώνει ικανοποιημένο από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης μεταδίδονται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα από 15 site.

Το υψηλό ποσοστό(73%) των πολιτών που πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση παραμένει στα ίδια επίπεδα και δεν αλλάζει μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης το 81% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και μόλις στο 9% ικανοποιημένοι, επιβεβαιώνοντας ότι ο ανασχηματισμός δεν έδωσε στην κυβέρνηση πρόσθετη περίοδο χάριτος. Αντίθετα μόλις το 22% συμμερίζεται την άποψη ότι από η κυβέρνηση που σχηματίστηκε θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 59% πιστεύει ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα από τις απαντήσεις σχετικά με την στάση των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων στην πρόσφατη κυβερνητική κρίση. Διχασμένη είναι η άποψη των πολιτών για το αν ο Ε. Βενιζέλος έκανε σωστά ή λάθος να στηρίξει την κυβέρνηση(39% σωστά, 39% λάθος) ενώ με την απόφαση Κουβέλη διαφωνούν οι περισσότεροι(44% λάθος, 35% σωστά), άποψη που φαίνεται να πληρώνει η ΔΗΜΑΡ, όπως θα δούμε παρακάτω.

Σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο συνεχίζει να βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία(58% έναντι 30%) ενώ μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ την εγκρίνουν κατά πλειοψηφία, αλλά με ένα αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό(32%) να διαφωνεί. (οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι). Νέο στοιχείο στα τηλεοπτικά και ιντερνετικά δεδομένα, το 20% των ερωτηθέντων έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ διαδικτυακά, ο εκτιμώμενος δηλαδή αριθμός ανθρώπων που την παρακολούθησαν ανέρχεται 1.665.000!

 

Τέλος, σε ένα περιβάλλον όπου η ανεργία φτάνει στο 27,4% του ενεργού πληθυσμού και η κοινωνική δυσαρέσκεια φαίνεται να διαχέεται , μόλις το 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν εκλογική προτίμηση. Από αυτούς, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά της ΝΔ(0,5%) η οποία δείχνει να βελτιώνει ελαφρά την θέση της σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Vprc, αντισταθμίζοντας τις συνεχιζόμενες απώλειες της προς τα δεξιά και την Χρυσή Αυγή, με κέρδη από τα αριστερά και την ΔΗΜΑΡ.

Όπως ήδη σημειώθηκε το ΠΑΣΟΚ συγκράτησε την πτώση του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεχίζουν να δηλώνουν παρών με ένα ικανοποιητικό ποσοστό, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται κάτω από το ποσοστό του 3% ενώ στο άλλο κόμμα αξιοσημείωτα ποσοστά εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Η έρευνα πέρα από την πρόθεση ψήφου αποτυπώνει και μία σειρά άλλων στοιχείων με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Στην Ήπειρο το 25% είναι ικανοποιημένο και το 66% απαντά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.

Παρόμοια είναι η εικόνα για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Στην Ήπειρο το 25% δηλώνει ικανοποιημένο και το 65% απαντά αρνητικά.

Επίσης το 30% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ενώ το 50% εκτιμά ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Μετά την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε εξ αιτίας του λουκέτου στην ΕΡΤ οι πολίτες κρίνουν και τη στάση των κομμάτων. Στην Ήπειρο το 50% εκτιμά ως σωστή την στάση του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό θετικών απόψεων για το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίθετα το 28% πιστεύει ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν λάθος.

Για την ΔΗΜΑΡ τώρα, η οποία αποχώρησε από τον Κυβερνητικό συνασπισμό, το 28% των Ηπειρωτών εκτιμά ότι έπραξε σωστά και το 50% θεωρεί ότι ήταν λάθος η στάση της.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί λάθος το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στην Ήπειρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 58%.

 

dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013 dimoskopisi-ioulios2013

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης

Ταυτότητα έρευνας Ιούλιος 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ