Σημαντική ευρωπαϊκή συνεργασία εγκαινιάζει ο Δήμος Σουλίου, με την ένταξη του στο έργο AGRI Adapt, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2021-2027.
Το έργο στοχεύει στην προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το AGRI Adapt φέρνει κοντά φορείς από την Ελλάδα και την Αλβανία, με επικεφαλής εταίρο το Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Π.Ε. Ζακύνθου και Δήμου Ζακύνθου. Συμμετέχουν επίσης ο Δήμος Πάργας και ο Δήμος Σουλίου από την ελληνική πλευρά, καθώς και η Διεύθυνση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Fier και ο Δήμος Maliq (Κορυτσά) από την Αλβανία.
Σκοπός του έργου είναι η πρόληψη και διαχείριση των κλιματικών κινδύνων στον αγροτικό τομέα, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως δίκτυα υδρολογικής παρακολούθησης και Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για τη διαχείριση του νερού άρδευσης. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να περιοριστεί τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών.
Ο Δήμος Σουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επενδύει σταθερά σε διακρατικές συνεργασίες, αναζητώντας πόρους και καινοτόμες λύσεις για την ενδυνάμωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας της περιοχής.