Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2026 έχει καταρτίσει ο Δήμος Πωγωνίου το οποίο πήρε το πράσινο φως από την Δημοτική Επιτροπή.
Πέρα από τα συνεχιζόμενα το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.597.906,37 ευρώ, με παρεμβάσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις, οδικά έργα, ύδρευση–αποχέτευση, αντιπλημμυρική προστασία, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και περιβαλλοντικές υποδομές, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.
Διαβούλευση με τις Κοινότητες και προτεραιοποίηση έργων
Όπως προβλέπει η διαδικασία, ζητήθηκαν και κατατέθηκαν προτάσεις από τις Δημοτικές Κοινότητες, οι οποίες αξιολογήθηκαν και κατανεμήθηκαν ανά κατηγορία έργων. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των οικισμών, αλλά και τα διαθέσιμα έσοδα και τις πηγές χρηματοδότησης, όπως παρουσιάστηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
Στο σχέδιο εντάχθηκαν τόσο νέα έργα όσο και συνεχιζόμενες παρεμβάσεις, με στόχο τη λειτουργική αναβάθμιση υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.
Τα βασικά νέα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2026
Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων που προβλέπονται για το 2026 περιλαμβάνονται:
- Κατασκευή αίθουσας κλειστού γυμναστηρίου στην Τ.Κ. Παρακαλάμου, με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, μέσω ΣΑΕΠ Ηπείρου
- Κατασκευή αποχετευτικού ομβρίων υδάτων και διευθέτηση ρέματος στον οικισμό Κουκλιών, συνολικού ύψους περίπου 170.000 ευρώ
- Αποκατάσταση εδαφών από διάβρωση στην περιοχή Ριάχοβου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ
- Αναπλάσεις και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, σε Βήσσανη και σε κοινότητες του Δήμου
- Ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στις Δημοτικές Ενότητες Καλπακίου, Δελβινακίου, Άνω Καλαμά και Πωγωνιανής
- Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης (Β΄ φάση), καθώς και σύνδεση νέου αντλιοστασίου στο Βασιλικό
- Κατασκευή και εξοπλισμός διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με Ζαγόρι και Κόνιτσα, προϋπολογισμού 490.000 ευρώ (ΦιλόΔημος ΙΙ)
- Ανάδειξη και αποκατάσταση πέτρινων γεφυριών στον επαρχιακό δρόμο Χάνι–Δελβινάκι–Πωγωνιανή, με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων
- Αναπλάσεις πλατειών στις κοινότητες Αγίου Κοσμά και Αρετής, μέσω Πράσινου Ταμείου ΥΠΕΝ