Δήμος και Περιφέρεια…. Στα χαρακώματα για τη Νιάρχου!

dis sim17

dis sim17

Με ένα κάθετο «όχι» απάντησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο αίτημα που του διαβιβάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, για δημόσια παρουσίαση της μελέτης της Λεωφόρου Νιάρχου.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας στην οποία παρέστη και πάλι αντιπροσωπεία κατοίκων και επιχειρηματιών. Η αντιπροσωπεία προ ημερών κατέθεσε νέο αίτημα για συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο που σε πρώτη φάση θα αποχαρακτηρίζει την Νιάρχου και θα την εντάσσει στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, η πρόταση εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και θα τεθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει ότι όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή της Λεωφόρου Νιάρχου ολοκληρώθηκαν στις 11 Μαρτίου του 2013 με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρει ότι είναι σεβαστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως συμπληρώνει ότι το σώμα δεν είχε επαρκή ενημέρωση για τις διαδικασίες που είχαν προηγηθεί.

«Η δημόσια παρουσία της μελέτης για επεξεργασία στην παρούσα φάση θα αποτελούσε πρωτοτυπία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και τονίζει ότι αλλαγές εκ των υστέρων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και μπορεί να οδηγήσουν σε οριστικό ναυάγιο το έργο.

Τέλος επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για χρηματοδότηση και των δύο οδικών αξόνων, δηλαδή και της Νιάρχου και του δακτυλίου Βογιάννου- Πανηπειρωτικό.

Στην επιστολή του Περιφερειάρχη απάντησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σημειώνοντας ότι αυτή δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Η πρότασή μας για την παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί πολιτική θέση… Η ανταλλαγή απόψεων βοηθά να κάνουμε καλύτερα έργα. Σε ένα τόσο μεγάλο έργο δικαιούμεθα να διατηρούμε τους προβληματισμούς μας» ανέφερε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι η οριστική τεχνική μελέτη του έργου δεν έγινε ποτέ γνωστή σε κανένα συλλογικό όργανο του Δήμου Ιωαννιτών.

«Δεν έχει καμία σχέση η διαβούλευση της ΜΠΕ και η γνώση μιας οριστικής τεχνικής μελέτης», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Πιο αιχμηρός ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος είναι ο κύριος του έργου και άφησε αιχμές ότι θα κατευθυνθούν στον συγκεκριμένο άξονα κονδύλια του Δήμου, λέγοντας πως «με ξένα κουφέτα πάνε να κάνουν γάμο», δείχνοντας την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Άσχετα αν καταδέχεται ή όχι η Περιφέρεια, κάποιοι στο Δήμο γνωρίζουν το πλήρες σχέδιο του έργου και οφείλουν να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο», κατέληξε.

Στο θέμα της Νιάρχου τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις, με τον Λάζαρο Νάτση να καταθέτει πρόταση για την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι θα δώσει την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν διατάξεις του Καλλικράτη αλλά και να κινητοποιηθούν οι πολίτες.

Για το θέμα της Νιάρχου τοποθετήθηκαν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι… Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, επέλεξε να αναφερθεί μόνο στη δέσμευση του Περιφερειάρχη για χρηματοδότηση και των δύο οδικών αξόνων, κάνοντας λόγο για δικαίωση της στρατηγικής του Δήμου που θα προικίσει το λεκανοπέδιο με δύο σημαντικά έργα.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος, ήταν κι αυτή την φορά ιδιαίτερα αιχμηρός, ζητώντας άμεση συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και άφησε βαρύτατες αιχμές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Νιάρχου εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και γι’ αυτό η Περιφέρεια δεν θέλει να παρουσιάσει το έργο».

Ο Δήμαρχος κλείνοντας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια οφείλει να καταθέσει την μελέτη στο Δήμο ώστε να ακολουθήσει διεξοδική συζήτηση. «Η Περιφέρεια πρέπει να το ξανασκεφτεί και να βρει τον τρόπο να το πράξει», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Το θέμα της Νιάρχου θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα που έχουν υποβάλλει κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ανέρχονται στους 210.

Κι ενώ η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ουσιαστικά είχε κλείσει, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου άνοιξε έναν ακόμη κύκλο, δίνοντας τον λόγο στον εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων και επαγγελματιών Γιάννη Μπέλο. Ο κ. Μπέλος έθεσε τα τρία αιτήματα που αναφέρονται και στο υπόμνημα και συνοψίζονται στον ορισμό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στον χαρακτηρισμό της Νιάρχου ως δημοτική οδός, στην υιοθέτηση της πρότασης της Επιτροπής για τροποποίηση της μελέτης.

Ο Δήμαρχος επανήλθε αναφέροντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη ενός έργου που μελετήθηκε με νόμιμες διαδικασίες, εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν και κατέληξε σημειώνοντας ότι αναζητείται μία μεθοδολογία που θα επιτρέπει βελτιωτικές κινήσεις.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ