Δήμος Φιλιατών: Ειδικά κριτήρια και εντοπιότητα για τους νέους στην προκήρυξη των Συνοριακών Φυλάκων

dimarxeio filiaton

Ειδικά κριτήρια για τους νέους των Φιλιατών ζητά ο Δήμος ενόψει της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων, επιχειρώντας να συνδέσει την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την ανάγκη να παραμείνουν νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.

Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Φιλιατών απευθύνεται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επικείμενη προκήρυξη.

Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς εκτείνεται κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου και περιλαμβάνει 47 Κοινότητες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές. Παράλληλα, αντιμετωπίζει έντονη δημογραφική συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού, με τους νεότερους να φεύγουν για σπουδές και εργασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος θεωρεί ότι η νέα προκήρυξη μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μέσο ενίσχυσης της συνοριακής φύλαξης αλλά και ευκαιρία για την επαγγελματική επιστροφή νέων ανθρώπων στους Φιλιάτες.

Το ηλικιακό όριο των 32 ετών

Η πρώτη πρόταση αφορά το ηλικιακό όριο. Ο Δήμος ζητά να αυξηθεί το ανώτατο όριο συμμετοχής από το 28ο στο 32ο έτος.

Όπως επισημαίνει, πολλοί νέοι μετά την ολοκλήρωση του σχολείου εγκαταλείπουν την περιοχή για να σπουδάσουν, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν η στρατιωτική θητεία και η αναζήτηση της πρώτης εργασίας. Έτσι, όταν αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, συχνά έχουν ήδη ξεπεράσει το σημερινό ηλικιακό όριο.

Για τον Δήμο, η αύξηση του ορίου στα 32 χρόνια θα άνοιγε τη διαδικασία σε περισσότερους νέους που διατηρούν πραγματικό δεσμό με την περιοχή και επιθυμούν να εργαστούν σε αυτή.

Εντοπιότητα σε επίπεδο Δήμου

Το δεύτερο αίτημα αφορά την εντοπιότητα.

Ο Δήμος Φιλιατών ζητά, για τις θέσεις που θα κατανεμηθούν στη Θεσπρωτία και θα αφορούν τη φύλαξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, να προβλεφθεί ειδικότερο κριτήριο για τους κατοίκους του ίδιου του Δήμου.

Συγκεκριμένα, προτείνει είτε να κατανεμηθεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων σε υποψηφίους που κατοικούν στους Φιλιάτες είτε, εναλλακτικά, να προβλέπεται πρόταξη των υποψηφίων από τον Δήμο Φιλιατών έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, εφόσον φυσικά πληρούν όλα τα απαιτούμενα προσόντα.

Το σκεπτικό είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν καλύτερα τη γεωγραφία της μεθορίου, το ορεινό και αγροτικό οδικό δίκτυο, τους οικισμούς και τα περάσματα, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να παραμείνουν και να υπηρετήσουν μόνιμα στην περιοχή.

Περισσότερα μόρια για τους κατοίκους των Φιλιατών

Η τρίτη πρόταση αφορά την πρόσθετη μοριοδότηση.

Ο Δήμος ζητά επιπλέον μόρια για όσους κατοικούν σήμερα στους Φιλιάτες, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη μοριοδότηση για όσους έχουν ζήσει στον Δήμο από τη γέννησή τους μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει, θα μπορούσε να αναγνωρίζεται ο ισχυρός και μακροχρόνιος δεσμός των υποψηφίων με την παραμεθόρια περιοχή.

Το σκεπτικό του Δήμου είναι διπλό: από τη μία πλευρά η συνοριακή φύλαξη να στελεχωθεί με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή και από την άλλη να δημιουργηθούν περισσότερες δυνατότητες ώστε νέοι άνθρωποι να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στους Φιλιάτες.

Το αίτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για έναν Δήμο που βρίσκεται στην ελληνοαλβανική μεθόριο και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη δημογραφική πίεση που πλήττει πολλές από τις ορεινές και ακριτικές κοινότητές του.

Ο Δήμος Φιλιατών ζητά πλέον από την Πολιτεία να εξετάσει τις προτάσεις του πριν από την έκδοση της νέας προκήρυξης, με το βλέμμα τόσο στην ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης όσο και στην παραμονή νέων ανθρώπων στον τόπο τους.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google