Δήμητρα Σταύρου: Έκθεση κεραμικής στο Πάπιγκο

dimitra papigko

dimitra papigko

Η κεραμίστρια- εικαστικός Δήμητρα Σταύρου μετά από πρόσκληση του Εξωραϊστικού Συλλόγου παρουσιάζει στο Πάπιγκο αντιπροσωπευτικά έργα από τη δουλειά της σε ατομική έκθεση κεραμικής που θα φιλοξενηθεί στη βιβλιοθήκη Παπίγκου από 5 έως 20 Αυγούστου 2017.

Η Δήμητρα Σταύρου γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Πατρών, εργάζεται ως Πολιτικός μηχανικός στα Ιωάννινα και παράλληλα λειτουργείτο δικό της εργαστήριο-εκθετήριο «κέραμος και πλίνθοι…..» όπου παραδίδειμαθήματα κεραμικής. Η επαφή της με την τέχνη του πηλού ξεκίνησε το 2002.Άρχισε με ρεαλιστική και αφαιρετική προσέγγιση της γλυπτικής φόρμας και συνέχισε έργα με γραμμικές και αρχιτεκτονικές φόρμες.

Εμβαθύνοντας με διάφορα μαθήματα και σεμινάρια στην τέχνη της κεραμικής, άρχισε να διακοσμεί τις φόρμες με τη χρήση οξειδίων-πυροχρωμάτων-μπατανάδων-υαλωμάτων. Προσχωρώντας στις τεχνικές ψησίματος των κεραμικών ηλεκτρικός φούρνος, πρωτόγονες τεχνικές ψησίματος με σύγχρονη τεχνολογική προσέγγιση όπως pitfiring, paperkiln , sagar , αναγωγικό ψήσιμο σε καμίνι υγραερίου, οξειδωτικά και αναγωγικά ψησίματα άρχισαν να αποτυπώνονται στα έργα της.

Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διακρίθηκε το 2016 με το δεύτερο βραβείο στον 54ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Κεραμικής. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δημιουργεί την ομάδα«Συν…Τεχνίτες πηλού»και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού οργανώνει και επιμελείται έκθεση κεραμικής στα Ιωάννινα.Έργα εικαστικά, χρηστικά-διακοσμητικά μικρού και μεγάλου μεγέθους,εγκαταστάσεις,με θέματα από τη φύση ,την παράδοση,γενικά θέματα απλής καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την σύγχρονη πραγματικότητα, δουλεμένα με πηλό θα έχει την δυνατότητα να δει ο επισκέπτης από 5 έως 20 Αυγούστου στο Πάπιγκο.

Η ίδια, αναφερόμενη στη δουλειά της γράφει: Η σχέση μου με την κεραμική είναι «χημεία», σχέση απαιτητική και απρόβλεπτη όπως ο έρωτας. Στιγμές δημιουργίας, ευχαρίστησης, αγωνίας, προσπάθειας, εμπειριών, ικανοποίησης, απογοήτευσης, αποτυχίας, επιμονής εναλλάσσονται κάνουν τον κύκλο τους, παράλληλα με τον κύκλο της ζωής. Μέσα από το πείραμα, τις παράδοξες δοκιμές, κάποιες φορές ανορθόδοξες λύσεις, συνεχές ψάξιμο στη φόρμα, στην τεχνική, τα υλικά και λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν κάθε φορά στο καμίνι και στον τρόπο ψησίματος, το έργο που δημιουργείται είναι μοναδικό και όχι πάντα προβλέψιμο».

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της έκθεσηςαπό 7 εως 11 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί διαδραστικό εργαστήρι κεραμικής για μικρούς και μεγάλους « κεραμιδό….γατους» .

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ